Akce byla realizována díky krajskému grantovému programu Cyklodoprava a cykloturistika 2017. Cestu vedoucí lesy a rašeliništi podél břehu rybníka čeká ještě označení.

„V minulosti jsme na našich pozemcích nikdy žádnou cyklistickou trasu oficiálně nepovolili ani nevybudovali. Veškeré naše komunikace, jichž jsou desítky, možná i stovky kilometrů, jsou primárně účelové a využíváme je pro hospodaření v lesích,“ popsal Miroslav Matoušek, lesní rada společnosti Kinský Žďár.

Ne všichni cyklisté podle něj toto akceptují a nejsou výjimkou ani případy, kdy se jezdci na bicyklech navzdory upozorňujícím cedulím proplétají mezi těžkou technikou těžící dřevo. K povolení trasy pro cyklisty proto nakonec společnost poprvé přistoupila až letos.

Jedná se o část mezinárodní cyklistické trasy Praha-Vídeň. „Původní záměr byl vést trasu po lesní asfaltové silnici, která je ale z naší strany hodně frekventovaná. Proto jsme navrhli jiné vedení,“ vysvětlil Miroslav Matoušek. Tato cesta pro jezdce na bicyklu vede z Radostína na Žďársku, poté pokračuje po modré turistické stezce podél Národní přírodní rezervace Dářko až k loděnici na začátku hráze Velkého Dářka.

Zhruba 750 metrů dlouhý úsek od Radostína až k okraji lesa opravila obec Radostín. „Peníze šly z našeho rozpočtu a vyšlo nás to na 200 tisíc korun,“ informovala radostínská starostka Ivana Chromá. Úsek, který upravila společnost Kinský Žďár, měří přibližně 1,5 kilometru. Zbývající trasu, jež je pro cyklisty sjízdná, vlastní Lesy České republiky. Přestože se u Dářka jedná o oficiální cyklistickou trasu, nabádají lesníci veřejnost k respektování prací, jež se v lesích provádějí.

Unikátní virtuální 3D studii kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře coby výsledek téměř půlroční práce vytvořili studenti žďárské průmyslovky na novém školním pracovišti virtuální reality.
Návštěvníci se mohou nechat vtáhnout do virtuální reality

Do budoucna je zvažována rovněž možnost, že by došlo k opravě lesní cesty vedoucí od loděnice u hráze Velkého Dářka podél chat u Nového rybníka směrem na Polničku, která je hojně využívaná turisty, cyklisty i motoristy. Kvůli tomu je komunikace silně poškozená.