„Máme už pro čapí rodinu hnízdo připravené, pořád je ale ještě prázdné. Očekáváme jejich přílet v průběhu příštích čtrnácti dnů," uvedl starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek.

Stejně jako v předchozích letech, také letos se mohou lidé těšit na čapí reality show v přímém přenosu. „Kamera už je spuštěna, čekáme jen na hlavní protagonisty," potvrdil Zdeněk Křivánek.

Přímý přenos z čapí webkamery lze nalézt na webových stránkách Nového Veselí. Každodenní život novoveselských čápů sledují pravidelně lidé z celé České republiky.

Přílet čápů bílých už byl ornitology na některých místech v Česku zaznamenán. Pozorováni byli například na Českobudějovicku ve vesnici Dubné nebo na louce u vsi Čejkovice. Na Žďársku si na ně budeme muset ještě počkat.

„V tuto dobu už většinou první čápi přilétají, je velmi pravděpodobné, že tento, nejpozději příští týden už se někde objeví," řekl vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

Jako první přilétají na hnízda „hlavy rodiny". Samičky se dostavují až poté, co pro ně jejich partneři připraví ubytování. To se často neobejde bez napínavých bojových scén, při nichž ptáci svedou bitvu o hnízdo.

„Čápi se většinou vrací do stejných hnízdních lokalit. Někdy se ale stane, že hnízd je o něco méně než ptáků, kteří chtějí hnízdit. Pak dochází k nejrůznějším potyčkám," potvrdil Václav Hlaváč.

Přílety čápů do České republiky lze sledovat na webových stránkách České společnosti ornitologické. V rubrice nazvané vaše pozorování jsou pravidelně zaznamenávány návraty všech tažných ptáků. Hlášeny už jsou mimo jiné přílety čejky chocholaté, bekasiny otavní nebo vlaštovky obecné.