VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bystřický Eden zve na pravou zabijačku

Bystřice nad Pernštejnem - Vůně uzeného masa a dalších zabijačkových pochoutek prosytí o víkendu centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem.

3.2.2016
SDÍLEJ:

Bohatý doprovodný program v Centru bude určený pro gurmány i pro rodiny s dětmi. Lidé ochutnají spoustu masa i kouřové pivo. Foto: Centrum Eden

V Edenu se o prvním únorovém víkendu bude slavit takzvaný Uzený masopust. V sobotu od třinácti hodin bude zahájen průvodem na náměstí v Bystřici nad Pernštejnem. Ten dovede masky až do Edenu, kde bude bohatý program pro gurmány i pro rodiny s dětmi. Připravena bude desítka druhů uzeného masa od čtyř různých uzenářů, kteří své produkty zpracovávají podle tradičních rodinných receptur.

„Hosté se mohou těšit na uzenářskou show řezníka, který loni v Bystřici vyhrál soutěž o nejlepší moravské uzené. Nebude chybět ani kuchařská show. Ta bývá pro diváky nejoblíbenějším bodem programu, na jejím konci vždy následuje degustace," říká jeden z pořadatelů akce Pavel Pichler.

Návštěvníci se při masopustu budou moci také naučit porcovat maso od profesionálních řezníků a soutěživé povahy změří své síly v klání jedlíků. Ti budou mít za úkol sníst v co nejkratším čase kilo ovaru. Pro děti je připraveno divadlo, šifrovací hra, malování na obličej a výroba soutěžních masek. Prohlédnout si budou moci také hospodářská zvířata z edenské farmy. Pro milovníky piva bude připraven speciální pivní mok, který vyrobil sládek minipivovaru Eden. Tentokrát bude naražena uzená dvanáctka z nakouřeného sladu. „Základem pro toto uzené nakuřované, pivo je slad, který se suší nad kouřem ze dřeva, především bukového, či rašeliny," vysvětluje sládek minipivovaru Eden Vladimír Vecheta.

Uzené pivo z Bystřice se inspirovalo recepturami vzešlými z letitých zkušeností německých pivovarů, ale doplněných zkušenostmi českých pivních domovarníků, kteří umí recepturu velkého pivovaru přizpůsobit malé dávce. „Základním fíglem je vhodná kombinace sladů, které dovolí vyniknout kouřovému aroma nakuřovaného ječmene," konstatuje sládek.

Uzené pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně sedm týdnů.

Celý masopustní program v bystřickém centru Eden bude trvat v sobotu a v neděli od půl desáté do sedmnácti hodin.

Autor: Redakce

3.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Režisér Marek Najbrt natáčí v prostoru hradu v Ledči nad Sázavou filmovou pohádku Čertí brko.
25

Hrad v Ledči obsadili filmaři. Natáčejí pohádku Čertí brko

Policie. Ilustrační foto.

Opilá řidička odjela od nehody, poté nadýchala téměř pět promile

Derby vyznělo pro Moravec, v závěru rozhodla branka Juračky

Vysočina – Derby mezi juniorkou Vrchoviny a nováčkem z Moravce nabídlo třetí kolo fotbalové I. A třídy – skupiny B. V zápase dvou rozdílných poločasů se nakonec radoval hostující Moravec, který tak i podruhé v sezoně přivezl zvenku plný počet bodů.

Měřín doma zdolal nebezpečná Luka

Vysočina – Třetí kolo východní skupiny I. B třídy určitě potěšilo fanoušky fotbalistů Měřína. Ti doma přivítali z I. A třídy v létě sestoupivší Luka nad Jihlavou, která dokázali zdolat 3:1. Dařilo se také Radešínské Svratce, ta sice v Polné ztratila dvougólový náskok, ale branka Jinka jí přinesla další tři body.

Letní kina opět táhnou, vstupné je většinou dobrovolné

Vysočina – Mezi oblíbené prázdninové kratochvíle patří letní kino.

Z benzínové čerpací stanice odešel třikrát bez placení

Žďársko - Dvakrát zdarma natankoval a jednou si z benzínové stanice na Žďársku odnesl třicetiletý muž bez placení cigarety a pečivo. Policisté z obvodního oddělení v Bystřici nad Pernštejnem mu nyní sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení