VYBERTE SI REGION

Bystřický Eden zve na pravou zabijačku

Bystřice nad Pernštejnem - Vůně uzeného masa a dalších zabijačkových pochoutek prosytí o víkendu centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem.

3.2.2016
SDÍLEJ:

Bohatý doprovodný program v Centru bude určený pro gurmány i pro rodiny s dětmi. Lidé ochutnají spoustu masa i kouřové pivo. Foto: Centrum Eden

V Edenu se o prvním únorovém víkendu bude slavit takzvaný Uzený masopust. V sobotu od třinácti hodin bude zahájen průvodem na náměstí v Bystřici nad Pernštejnem. Ten dovede masky až do Edenu, kde bude bohatý program pro gurmány i pro rodiny s dětmi. Připravena bude desítka druhů uzeného masa od čtyř různých uzenářů, kteří své produkty zpracovávají podle tradičních rodinných receptur.

„Hosté se mohou těšit na uzenářskou show řezníka, který loni v Bystřici vyhrál soutěž o nejlepší moravské uzené. Nebude chybět ani kuchařská show. Ta bývá pro diváky nejoblíbenějším bodem programu, na jejím konci vždy následuje degustace," říká jeden z pořadatelů akce Pavel Pichler.

Návštěvníci se při masopustu budou moci také naučit porcovat maso od profesionálních řezníků a soutěživé povahy změří své síly v klání jedlíků. Ti budou mít za úkol sníst v co nejkratším čase kilo ovaru. Pro děti je připraveno divadlo, šifrovací hra, malování na obličej a výroba soutěžních masek. Prohlédnout si budou moci také hospodářská zvířata z edenské farmy. Pro milovníky piva bude připraven speciální pivní mok, který vyrobil sládek minipivovaru Eden. Tentokrát bude naražena uzená dvanáctka z nakouřeného sladu. „Základem pro toto uzené nakuřované, pivo je slad, který se suší nad kouřem ze dřeva, především bukového, či rašeliny," vysvětluje sládek minipivovaru Eden Vladimír Vecheta.

Uzené pivo z Bystřice se inspirovalo recepturami vzešlými z letitých zkušeností německých pivovarů, ale doplněných zkušenostmi českých pivních domovarníků, kteří umí recepturu velkého pivovaru přizpůsobit malé dávce. „Základním fíglem je vhodná kombinace sladů, které dovolí vyniknout kouřovému aroma nakuřovaného ječmene," konstatuje sládek.

Uzené pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně sedm týdnů.

Celý masopustní program v bystřickém centru Eden bude trvat v sobotu a v neděli od půl desáté do sedmnácti hodin.

Autor: Redakce

3.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Radní Vysočiny navrhli dotace i juniorskému šampionátu biatlonu

Vysočina - Juniorské mistrovství Evropy v biatlonu, Světový pohár horských kol a hudební festivaly Concentus Moraviae a Hudba tisíců Mahler Jihlava 2017 zřejmě mohou počítat s půlmilionovou dotací od Kraje Vysočina. Návrh podpory takzvaných VIP kulturních, sportovních a společenských akcí pro první polovinu roku 2017 tento týden projednali krajští radní. S konečnou platností budou návrh schvalovat zastupitelé 20. prosince, novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Asociace uspořádala vánoční tvořivé dílny

Velké Meziříčí - Členové Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí vyráběli svícny i lucerničky na ples, Mikuláš děti obdaroval sladkostmi

Derby v krajské lize dopadlo dle očekávání, Velké Meziříčí potvrdilo roli favorita

Velké Meziříčí, Velká Bíteš – V patnáctém kole Krajské ligy Jižní Moravy a Zlínska na sebe narazily dva tradiční rivalové. Podruhé v sezoně se v derby střetli hokejisté Velkého Meziříčí a Spartaku Velká Bíteš. V prvním vzájemném utkání se radovali Meziříčští, kteří na ledě Velké Bíteše zvítězili 4:3.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies