VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bystřický Eden zve na pravou zabijačku

Bystřice nad Pernštejnem - Vůně uzeného masa a dalších zabijačkových pochoutek prosytí o víkendu centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem.

3.2.2016
SDÍLEJ:

Bohatý doprovodný program v Centru bude určený pro gurmány i pro rodiny s dětmi. Lidé ochutnají spoustu masa i kouřové pivo. Foto: Centrum Eden

V Edenu se o prvním únorovém víkendu bude slavit takzvaný Uzený masopust. V sobotu od třinácti hodin bude zahájen průvodem na náměstí v Bystřici nad Pernštejnem. Ten dovede masky až do Edenu, kde bude bohatý program pro gurmány i pro rodiny s dětmi. Připravena bude desítka druhů uzeného masa od čtyř různých uzenářů, kteří své produkty zpracovávají podle tradičních rodinných receptur.

„Hosté se mohou těšit na uzenářskou show řezníka, který loni v Bystřici vyhrál soutěž o nejlepší moravské uzené. Nebude chybět ani kuchařská show. Ta bývá pro diváky nejoblíbenějším bodem programu, na jejím konci vždy následuje degustace," říká jeden z pořadatelů akce Pavel Pichler.

Návštěvníci se při masopustu budou moci také naučit porcovat maso od profesionálních řezníků a soutěživé povahy změří své síly v klání jedlíků. Ti budou mít za úkol sníst v co nejkratším čase kilo ovaru. Pro děti je připraveno divadlo, šifrovací hra, malování na obličej a výroba soutěžních masek. Prohlédnout si budou moci také hospodářská zvířata z edenské farmy. Pro milovníky piva bude připraven speciální pivní mok, který vyrobil sládek minipivovaru Eden. Tentokrát bude naražena uzená dvanáctka z nakouřeného sladu. „Základem pro toto uzené nakuřované, pivo je slad, který se suší nad kouřem ze dřeva, především bukového, či rašeliny," vysvětluje sládek minipivovaru Eden Vladimír Vecheta.

Uzené pivo z Bystřice se inspirovalo recepturami vzešlými z letitých zkušeností německých pivovarů, ale doplněných zkušenostmi českých pivních domovarníků, kteří umí recepturu velkého pivovaru přizpůsobit malé dávce. „Základním fíglem je vhodná kombinace sladů, které dovolí vyniknout kouřovému aroma nakuřovaného ječmene," konstatuje sládek.

Uzené pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně sedm týdnů.

Celý masopustní program v bystřickém centru Eden bude trvat v sobotu a v neděli od půl desáté do sedmnácti hodin.

Autor: Redakce

3.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zloděj ukradl ze sklepa horské kolo

Po kamenném historickém mostě projede jen jedno auto, navíc je nyní zúžený betonovými bloky.
13

Přes kamenný most v Hamrech se přes zákaz snaží projet i kamiony

Karel Gott rozezpíval všechny věkové kategorie

Vysočina - V sobotu 24. června vyvrcholil v Humpolci třídenní multižánrový hudební festival Bernard fest. Dopoledne patřilo Jaroslavu Uhlířovi a kapele Slza. Po obědě se pak představili Mňága a Žďrob a O5 a Radeček. Nejočekávanější koncert festivalu ale přišel až v 16 hodin, kdy tady zazpíval několikanásobný Zlatý slavík Karel Gott.

Školku necháme rozšířit přes prázdniny, říká svratecký starosta

Svratka – Pokračovat v rekonstrukci chodníků, zafinancovat hasičům nákup nové cisterny, předláždit náměstí 9. května, vybudovat se sousedním Svratouchem cyklostezku spojující obě sídla nebo třeba začít postupně opravovat nově zakoupený historický dům na náměstí Národního povstání. To, ale i řadu dalších projektů, by rádi postupně zrealizovali ve Svratce.

Nákup na farmářském trhu? Pivo, chleba a sekaná

Žďár nad Sázavou - Druhý z letošních šesti žďárských farmářských trhů se v sobotu dopoledne uskutečnil na náměstí Republiky. Od osmé hodiny ranní mohli návštěvníci vybírat především mezi zemědělskými a potravinářskými produkty z regionu.

Sdružení krajina vystavuje v zámeckém muzeu

Žďár nad Sázavou - Až do konce letošního srpna je zájemcům k dispozici nová výstava Lidé pro přírodu. Návštěvníky čeká v inventoriu žďárského zámeckého Muzea nové generace interaktivní expozice.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies