V Edenu se o prvním únorovém víkendu bude slavit takzvaný Uzený masopust. V sobotu od třinácti hodin bude zahájen průvodem na náměstí v Bystřici nad Pernštejnem. Ten dovede masky až do Edenu, kde bude bohatý program pro gurmány i pro rodiny s dětmi. Připravena bude desítka druhů uzeného masa od čtyř různých uzenářů, kteří své produkty zpracovávají podle tradičních rodinných receptur.

„Hosté se mohou těšit na uzenářskou show řezníka, který loni v Bystřici vyhrál soutěž o nejlepší moravské uzené. Nebude chybět ani kuchařská show. Ta bývá pro diváky nejoblíbenějším bodem programu, na jejím konci vždy následuje degustace," říká jeden z pořadatelů akce Pavel Pichler.

Návštěvníci se při masopustu budou moci také naučit porcovat maso od profesionálních řezníků a soutěživé povahy změří své síly v klání jedlíků. Ti budou mít za úkol sníst v co nejkratším čase kilo ovaru. Pro děti je připraveno divadlo, šifrovací hra, malování na obličej a výroba soutěžních masek. Prohlédnout si budou moci také hospodářská zvířata z edenské farmy. Pro milovníky piva bude připraven speciální pivní mok, který vyrobil sládek minipivovaru Eden. Tentokrát bude naražena uzená dvanáctka z nakouřeného sladu. „Základem pro toto uzené nakuřované, pivo je slad, který se suší nad kouřem ze dřeva, především bukového, či rašeliny," vysvětluje sládek minipivovaru Eden Vladimír Vecheta.

Uzené pivo z Bystřice se inspirovalo recepturami vzešlými z letitých zkušeností německých pivovarů, ale doplněných zkušenostmi českých pivních domovarníků, kteří umí recepturu velkého pivovaru přizpůsobit malé dávce. „Základním fíglem je vhodná kombinace sladů, které dovolí vyniknout kouřovému aroma nakuřovaného ječmene," konstatuje sládek.

Uzené pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně sedm týdnů.

Celý masopustní program v bystřickém centru Eden bude trvat v sobotu a v neděli od půl desáté do sedmnácti hodin.