Program zahájili vystoupením Meč králů právě bystřičtí rytíři - soupeřili o lásku královny, která si mezi nimi pořád nemohla vybrat manžela. Dozvěděla se ale o zvláštním meči, který představuje sílu, moc i spravedlnost, a řekla si, že ten, kdo jej nosí, by zajisté byl hoden se o ni ucházet. „Na výpravu směle jít, zlo dobrem porazit", povzbudili se rytíři a vydali se do soubojů s černým rytířem, který meč střežil a jehož neporazila ani sama smrt.

Publikum se bavilo a účinkující odměňovalo potleskem. „O akci jsme se dozvěděli náhodou, a jsme rádi, že jsme se sem vypravili. Dobře se bavíme, a děcka jsou přímo nadšená," usmívali se Coufalovi, kteří se na šermíře přijeli podívat ze Žďáru. Ve stáncích se nabízela například rytířská výstroj, ale našlo se i něco na zub. Dobovou kuchyni přivezli do Bystřice manželé Benešovi. „Držíme se striktně středověkých receptur," řekla s úsměvem Bela, občanským jménem Iva Benešová. Kolemjdoucím nabízela žitné placky a na ně oukrop, tvaroh s medem nebo česnekem, povidla i králičí sádlo, v kotlíku se právě připravoval pořádný vývar.

Není tady někde odvážný kluk či holka? - to zaznělo od rytířů do řad diváků. Odvážný kluk, který si mohl souboj s rytířem vyzkoušet, se našel. „Pojď… tady máš meč, ať ten srabík kouká…" povzbudil šermíř malého hocha, který pak prokázal v souboji s ním udatnost a byl za to pasován na skororytíře.

Vedle rytířů středověkých neplánovaně programem doslova projeli i rytíři novodobí - na silných strojích. Diváci v amfiteátru tak viděli „vozovou hradbu" z desítek motorek z nedalekého srazu, jejichž spanilá jízda vedla právě kolem amfiterátru. V programu kromě Rytířů země zubra vystoupily i šermířské skupiny Carpe Diem, Novus Origo nebo Alternus, o hudbu se postarali Ars Camerata či Metanoon. Večer program zakončila ohňová show.