OPRAVA: V článku „Boj studánek trval až do půlnoci", který byl v Deníku publikován ve středu 24. května, se v souvislosti s nominovanou studánkou Škudlinkou nedaleko Pavlova u Ledče nad Sázavou, na dalších místech textu i v citaci Jiřího Zimoly se objevuje jméno Jaroslav Kněžínek. Správně mělo být uvedeno Jaroslav Kněžíček. Jaroslavu Kněžíčkovi, Jiřími Zimolovi i čtenářům se za chybu omlouváme.

----------

Na druhém místě skončila se ziskem 536 hlasů studánka Škudlinka, která se nachází u Pavlova u Ledče nad Sázavou. První dvě studánky tak dělilo pouhých 25 hlasů. Třetí byla s 58 hlasy studánka Ve šráfu na Javořici.

Jiří Zimola, který studánku u rybníka Zimostráz u Suché u Jihlavy do jedenáctého ročníku ankety přihlásil, měl z prvenství samozřejmě radost. „Hned jsem o výsledcích informoval chataře tady z osady i další lidi, kteří v anketě hlasovali. Samozřejmě, že studánka slaví,“ říkal Jiří Zimola.

A také přijímal gratulace. Mezi prvními gratulanty byl i Jaroslav Kněžíček, který do letošního studánkového klání nominoval zmíněnou Škudlinku. „Jarda Kněžíček vzal výsledek sportovně,“ ocenil Zimola.

Ilustrační snímek.
Chystáte hlučnou oslavu? Raději ji ohlaste na radnici

Současně připomněl, že soupeř v soutěži do jisté míry zavinil, že studánka od rybníka Zimostráz o titul usilovala. „Když jsme se o studánkách bavili a já jsem o té naší vyprávěl, tak mě právě Jarda vyzval, ať ji do soutěže přihlásím a ještě mi radil, jak mám postupovat,“ popsal začátek cesty za vítězstvím Jiří Zimola.

Konec souboje o hlasy byl ale nevídaně dramatický. Ještě v závěru minulého týdne Zimolova studánka (taky by si zasloužila jednodušší výstižné jméno!) suverénně vedla, v pátek 19. května v poledne jí na pohodlný náskok stačilo 235 hlasů. V tu chvíli měla Kněžíčkova Škudlinka 185 hlasů.

Navíc se nic nenasvědčovalo tomu, že by se měla strhnout závěrečná hlasovací smršť. „Já jsem ale hlasování pořád hlídal a chataře vytrvale vybízel, aby hlasovali až do poslední chvíle. Počítal jsem s tím, že Jarda Kněžíček vymyslí nějakou závěrečnou hlasovací ofenzívu, což se také potvrdilo,“ popisoval poslední hodiny hlasování s vítěznou tečkou Jiří Zimola.

Protože organizátoři ankety a internetového hlasování z občanského sdružení Zelené srdce z Mladých Bříšť u Humpolce ani po půlnočním sečtení výsledků hlasování nezastavili, ráno se dokonce Škudlinka dostala na první místo v počtu hlasů. Hlasy, které přišly po půlnoci, ale už započítány být nemohly. „Studánkou Vysočiny roku 2017 se stala studánka u rybníka Zimostráz po napínavém hlasování posledního dne,“ poznamenal při vyhodnocení ankety Pavel Koubek ze Zeleného srdce.

K vítězné studánce plánuje cestu s důležitou cedulkou, která bude definitivně dokladovat, že se jedná Studánku Vysočiny roku 2017. „Chystám se tam tak do měsíce. Studánka u rybníka Zimostráz u Suché u Jihlavy patří mezi ty studánky, které jsem zatím osobně nenavštívil, ale podle fotografií se jedná určitě o studánku pěknou a z hlasování plyne, že si ocenění zaslouží,“ dodal Koubek.

Horácký džbánek.
Prázdniny na Žďársku budou plné hudby. Pro všechny věkové skupiny

Za letošní anketou se bude ohlížet s rozpaky. „Zklamal mě malý počet nominovaných studánek, tři nominace jsou opravdu hodně málo. Na druhé straně mi udělal radost velký počet hlasů, který nakonec o výsledcích rozhodoval,“ uzavřel ohlédnutí za letošním hledáním nejkrásnější studánky na Vysočině Pavel Koubek.

Studánkou Vysočiny roku 2016 se stala studánka Anička u Mrákotína se ziskem 207 hlasů. Studánkou Vysočiny roku 2015 byla studánka Barunka V Koutě díky zisku 317 hlasů. Studánkou Vysočiny roku 2014 se stala studánka V Pivničkách u Telče, která získala 286 hlasů.

Studánka Vysočiny roku 2017

Konečné počty hlasů:

Škudlinka – 536

U rybníka Zimostráz – 561

Ve šráfu – 58