„Město podepsalo smlouvu se sdružením firem PKS a IMOS. Jde o sdružení místní, žďárské firmy s větší firmou brněnskou," informoval starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda s tím, že firmy se zavázaly dodat celou stavbu kompletně, tedy jak samotný objekt, tak také vnitřní zařízení.

Vzhledem k tomu, že město v tomto případě staví pouze „za své" a akce není kryta žádnou dotací, měla rozhodující slovo finanční výše nabídky. „Rozpočtová cena byla 120 milionů korun. Zastupitelstvo vyjádřilo zásadní stanovisko, že cena nesmí překročit 96 milionů. Vysoutěžená cena se nakonec dostala na 94 milionů 826 tisíc korun," řekl starosta Šmarda.

V květnu

Stavební práce naplno propuknou v květnu a ukončení stavby je naplánováno na září 2015. „V říjnu 2015 by se lidé už mohli přijít do bazénu koupat," doufá starosta Michal Šmarda.

Ještě než ale vůbec dojde ke koupání, čekají, zejména obyvatele přilehlých ulic mnohá omezení. Kromě hluku a prašného prostředí, které doprovází každou stavbu, půjde také o absenci parkovacích míst.

„Z hlediska hluku a prachu bude zatížena ulice Hornická a Budovatelů. V případě druhé jmenované jsme se domluvili na výstavbě protihlukové stěny tak, aby se omezil negativní vliv ze stavby. Budou se také budovat nová parkovací místa v ulici Hornická. Obyvatelům umožníme prozatím parkovat za kinem, tato parkovací plocha bude střežena kamerovým systémem," upozornil na změny, které čekají vlastníky či nájemce bytů v dané lokalitě, starosta.

Nejhorší nápor hluku a prachu čeká místní obyvatele s největší pravděpodobností v průběhu května, června a července. „Vím, že nás určitá omezení čekají, hlavně půjde o parkování. Budeme to muset vydržet. Na druhou stranu to zřejmě bude mít i jednu výhodu, neboť na našem parkovišti už asi dva tři roky stojí nepojízdné staré vraky, které se snad takto podaří odstranit," vyjádřil se Jaroslav Kříž z Hornické ulice.

S potížemi ale mohou počítat i řidiči projíždějící po Masarykově ulici. „Průjezd těžkých vozidel zatíží i tuto lokalitu. S firmou jsme se domluvili, že velké průjezdy se uskuteční v době mimo dopravní špičku," uvedl starosta Šmarda.