„Světit budeme vyšívanou vlajku, kterou jsme nechali zhotovit speciálně k výročí obce. Lidé si také prohlédnou kapličku, kterou jsme záměrně k slavnostem nechali opravit. Svěcená vlajka bude poté vystavena na obecním úřadě,“ informovala starostka obce Baliny Monika Čermáková. Sobotní slavnosti zahájí místní na mši svaté, poté kromě vlajky vysvětí i novou zvonici, která byla umístěna do zrekonstruované kaple.

Od čtrnácté hodiny se hosté přemístí ke kulturnímu domu a poslechnou si hudbu kapely Ladislava Prudíka. Na obecním úřadě budou moci nahlédnout do obecních kronik.

Odpoledne se pro návštěvníky otevře v Balinách ekologické a školící centrum Chaloupky, prohlédnou si zážitkové zahrady, ve kterých běžně probíhají terapie se zdravotně postiženými lidmi.

„Pro rodáky z Balin a ostatní hosty se zpřístupní od druhé hodiny Dolní mlýn na řece Balince. Historické stavení s dobovým vybavením opravil místní nadšenec v muzeum starých zemědělských přístrojů a zachovalé mlýnice,“ dodala Čermáková.

Bludiště ze slámy z autorské dílny sochaře a malíře Michala Olšiaka je nově postavené na Farských humnech ve Žďáře nad Sázavou.
Děti si ve žďárském parku hrají v balících slámy

O půl čtvrté odpoledne se na úřadě bude promítat dvacetiminutový film o obci. Do taneční zábavy, která začne po osmé večer v kulturním domě, si lidé mohou zkrátit čas procházkami po obci, s průvodem mohou vyjít o půl páté ke kolomazné peci.

Před sedmi sty lety dostal kostel svatého Mikuláše ve Velkém Meziříčí tři lány v Balinách, první osobností obce byl Matěj z Balin, který připojil v roce 1415 svůj podpis a pečeť na protestní list do Kostnice, která žádala propuštění Mistra Jana Husa. Od patnáctého století byly Baliny součástí meziříčského panství.

Gabriela Pišínová