Zákonná povinnost používat zimní obutí motorových vozidel skončila v neděli. Chladné počasí ale řidiče do jarního přezouvání nežene. Aby nevyměňovali pneumatiky nabádá šoféry rovněž ministerstvo dopravy.

„Řidiči by měli výměnu zimních pneumatik za letní zvážit i v souvislosti s aktuálním počasím," upozorňuje Jaroslav Deml, náměstek ministra dopravy. Letní pneumatika s klesající teplotou tuhne a tvrdý povrch pneumatik hůře přilne k povrchu vozovky a také více klouže.

Letošní začátek jara se od loňska, kdy už servisech měli „frmol", značně liší. „U nás zatím letos nikdo přezouvat nechtěl," říká Jaroslav Teplý, provozovatel autoservisu v Bohdalově na Žďársku.

„Přeobjednávat ale nemusím tak jako tak. My řidiče na přezouvání neobjednáváme, měli jsme s tím špatné zkušenosti. Přezouváme průběžně kdo přijede, tomu gumy vyměníme," vysvětluje Teplý.

„Na jaře nápor nebývá nezvladatelný, horší zkušenost mám s podzimní výměnou, tu mnoho řidičů nechává doslova na poslední chvíli," dodává Jaroslav Teplý.

„Mám také ještě zimu, asi stejně jako ostatní," komentuje momentální počasí šofér Jindřich Haman. „Byl bych blázen, abych přezouval jen kvůli tomu, že můžu. Byl by to zbytečný risk. Pneumatiky prostě vyměním, až bude tepleji," dodal řidič.

Exponované dny v autodílnách nastanou zřejmě od konce příštího týdne, kdy by podle Českého hydrometeorologického ústavu měly postupně nastat teploty převyšující 8 °C. Předpověď ovšem stále počítá s ojedinělými sněhovými přeháňkami.

--------------

Kdy měnit pneumatiky? Určitě nebude optimální přezouvat pneumatiky podle data v kalendáři. Nejdůležitějším faktorem by měly být provozní podmínky, tedy teploty vozovky a vzduchu.

Optimální pro zimní pneumatiky jsou teploty pod 7 °C. Při dosažení těchto nízkých teplot je již předpoklad nejen toho, že v některých místech může být vozovka namrzlá, ale směs zimních pneumatik je právě pro tyto a nižší teploty optimalizována.

Naopak při teplotách nad 17 °C je vhodné použít letní pneumatiky, neboť nad touto hranicí teplot dochází u zimních pneumatik ke zvýšenému opotřebení.