„Je to drzé chování a městu Žďár dobrou vizitku nedělá," řekl jednatel ateliéru M.A.A.T. Martin Jirovský.

Žďárská radnice se hájí tím, že zakázku v červnu nedostala kompletní. Cyklostezka má pomocí podjezdu překonat nedaleko Stržanova silnici I/37. „V projektu chybělo vyjádření Ředitelství silnic a dálnic, které musí zásah do silnice první třídy povolit. A to měl zajistit právě ateliér," sdělil žďárský místostarosta Josef Klement.

Na vyjádření Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ateliér a potažmo i město čekaly od května. Souhlas se zásahem do pozemku přišel až minulý týden, chybí ale ještě vyjádření ke stavebnímu povolení.

Bez vyjádření ŘSD podle žďárské radnice finance uvolnit nejde. „Ateliér kromě dodání vyjádření ŘSD dodal vše potřebné a splnil všechny ostatní podmínky, ale stanovisko ŘSD je pro nás skutečně důležité. Bez něj dodaná dokumentace není kompletní," doplnil Josef Klement.

Ateliér M.A.A.T. je ale i tak přesvědčen, že celou částku přesahující tři sta tisíc korun město zbytečně zadržuje. Radnice Žďáru nad Sázavou s tímto tvrzením nesouhlasí.

„Peníze v žádném případě úmyslně nezadržujeme. Návrh smlouvy byl pro všechny účastníky soutěže stejný a my nemůžeme proplatit dokumentaci, která není kompletní. Pro uchazeče, kteří skončili za vítěznou firmou, by to bylo diskriminační. Jednalo by se o změnu soutěžních podmínek," vysvětlil Klement.

Podle Jirovského je celý problém v tom, že smlouvy píší právníci, kteří předpokládají, že se vše bude dít ve lhůtách daných zákonem, tedy do jednoho, maximálně dvou měsíců. „Většina úřadů tak ale nefunguje," uvedl jednatel ateliéru M.A.A.T. Jirovský.

„Je pak jen otázkou času, kdy se projektant, který má nějakou pozastávku, ozve obci. A ta buď projeví dostatek soudnosti a pustí plnění, nebo bude dogmaticky trvat na smlouvě, kterou psal onen právník," popsal Deníku běžnou praxi Martin Jirovský.

Ředitelství silnic a dálnic slovy vedoucí jihlavské správy Marie Tesařová přiznává, že ateliér i město na vyjádření čekají neúměrně dlouho. „Naše vedení přijalo nové metodické postupy k vyjadřování se ke stavbám cizích investorů, takže do toho nyní mluví více útvarů," uvedla Tesařová. „Je to nešťastné, všechny podobné záležitosti se neúměrně prodloužily," podotkla vedoucí.

„Ačkoli pro ŘSD povinnost vyjádřit se do měsíce neplatí, bývá zvykem, že tuto lhůtu respektují všichni," řekl projektant Jaroslav Stanovič z ateliéru M.A.A.T. Nyní již ateliér souhlasným vyjádřením ŘSD týkajícím se pozemku podle Jirovského disponuje. Stále chybějící vyjádření ke stavebnímu povolení slíbilo ŘSD dodat do měsíce. „V této chvíli nám konečně město vyšlo vstříc. Vybídlo nás, abychom sami navrhli smluvní dodatek, v němž nastíníme část čerpání a zbývající pozastávku," řekl Jirovský.

Cyklostezka vznikne z bývalé újezdové cesty vedoucí od Pilské nádrže ke Stržanovu. Podle Josefa Klementa by její realizace mohla začít v průběhu příštího či přespříštího roku.