Nárůst počtu zájemců o rodopis a vyhledávání předků zaznamenali také ve Státním okresním archivu ve Žďáru nad Sázavou. „V poslední době mezi našimi badateli převažují zájemci o genealogii. Jsou to hlavně senioři, ale zajímají se také mladší lidé. Velký boom nastal také po odvysílání pořadu České televize Tajemství rodu," potvrdil vzestup počtu pátračů po předcích ředitel Státního okresního archivu Žďár nad Sázavou Vít Křesadlo (na snímku).

Archivy jsou většinou až druhou zastávkou všech pátrajících po lidech ukrývajících se v jejich rodokmenu. „Hlavním pramenem pro genealogy jsou matriky, které jsou uloženy v Moravském zemském archivu v Brně. Ty jsou také přístupné na internetu. Další dokumenty přicházejí lidé najít k nám do archivu. Mnozí si myslí, že všechny údaje už máme digitalizované, tak to ale není. Vše si musí vybádat v dobových dokumentech sami," upozornil Křesadlo.

Ve žďárském archivu lze najít především dokumenty úřední povahy. Tedy písemnosti vzniklé činností nejrůznějších městských, obecních i okresních institucí. Lze tam ale nalézt i mnohé dokumenty osobní a rodinné. „Nejstarší listiny, které u nás lidé najdou, pocházejí z konce 14. století, nejvíce jich máme z období po roce 1850," sdělil Křesadlo.

Do archivu chodí nejen lidé sestavující své rodokmeny, ale také ti, kteří se zajímají o dějiny obcí, v nichž žijí. Nebo středoškolští i vysokoškolští studenti, kteří vyhledávají podklady pro své studijní práce. „Lidé k nám chodí i z praktických důvodů, hledají například majetkové převody, stavební dokumentaci a podobně. Ne všichni ale dojdou osobně, takže některé dotazy řešíme písemnou formou buď e-mailem nebo poštou," podotkl šéf žďárského archivu Vít Křesadlo.