Návrat k loňským volbám zažili zastupitelé Nového Města na Moravě. Právě jim byl adresován dopis podepsaný údajnými hosty Turistické chaty Studnice, v němž jsou vylíčeny praktiky voleb do osadního výboru.

„Před šestnáctou hodinou se dostavil pan Kocanda, který byl v minulém období starosta obce. Sice tvrdil, že ho práce obtěžuje, ale přesto na kandidátce dle nahlédnutí byl na první pozici. Přinesl nějakou větší krabici, která nebyla uzavřená, jak u voleb bývá, ale volně otevíratelná. Pan Kocanda si přizval svého syna, který mu jednak opakovaně naléval kořalku, jednak dohlížel jako přísedící u voleb," píše se v dopise.

V písemnosti se dále tvrdí, že některé obálky s hlasovacími lístky mohly být vyměněny předem připravenými jinými, protože volební urna byla volně otevíratelná.

Čestné prohlášení

Anonymní udání je podepsáno hned třemi jmény, která jsou ve Studnicích dobře známá Jaroslav Konvalinka, Bohumil Zajíček a Zdeněk Sláma. Tito místní obyvatelé se ale k dopisu nehlásí a všichni tři poslali zastupitelům čestné prohlášení, ve kterém uvádějí, že nejsou spoluautory nedatované listiny adresované novoměstskému zastupitelstvu.

„Nejsem autorem ani spoluautorem dopisu. O tvrzeních uváděných v listině nic nevím a podpis na konci textu není můj, jelikož jsem nikdy žádnou takovou listinu nepodepsal," nechal se slyšet jeden z údajných pisatelů, Jaroslav Konvalinka ze Studnic.

Nad podpisy uvedenými v dopise adresovaném novoměstskému zastupitelstvu kroutí hlavou i nynější provozovatel Turistické chaty Studnice Petr Hladík.

„Podepsaní pánové rozhodně nebyli v daný den v naší provozovně ubytováni, což mohu doložit výpisem z knihy ubytovaných. Vzhledem k této skutečnosti považuji obsah celého dopisu za smyšlený a napsaný za účelem poškodit dobré jméno našeho podniku i jmenovaných osob," vyjádřil se k písemnosti provozovatel chaty Studnice, kde se měl incident odehrát, Petr Hladík. Ten dále doporučil postoupit dopis Policii České republiky k prošetření.

Podobně reagoval i předseda osadního výboru ve Studnicích Josef Kocanda. „Člověk, který poslal tento anonymní dopis na městský úřad, jej podepsal lidmi, kteří o tom vůbec nevědí a neskrývají pohoršení nad tím, že si dotyčná osoba vůbec dovolí napsat tuto nehoráznou lež," řekl Josef Kocanda. Podle něj stejně jako podle slov dalších, kteří byli volbám do osadního výboru ve Studnicích přítomni, probíhalo všechno úplně jinak.

„Volby do osadního výboru, jak je tato zřejmě psychicky nemocná osoba popisuje, se tak v žádném případě neodehrály, což dosvědčí většina voličů, kteří se jich zúčastnili. Já jsem byl navíc pracovně pryč a dojel jsem až půl hodiny před koncem," vysvětlil staronový předseda osadního výboru.

Novoměstští zastupitelé, jimž byl dopis adresován, vzali písemnost pouze na vědomí. „Zastupitelstvo Nového Města už členy osadních výborů včetně jejich předsedů v místních částech schválilo. Ve Studnicích funguje osadní výbor standardním způsobem a dobře," uvedl místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek.

Představitelům novoměstské radnice připadá celá tato kauza spíše úsměvná než závažná. „Studnice jsou naše nejmenší osada, a ty dvě desítky stálých obyvatel se tam vždycky nějak rozumně domluví. To ale neznamená, že to některé z nich nemůže rozčilovat, a že tam nemůže být někdo, kdo s lidmi z osadního výboru nesouhlasí. To se zřejmě stalo, a tak nám přišel dopis jakoby podepsaný místními obyvateli," reagoval na nařčení ze zmanipulování voleb do osadního výboru starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

„Beru to spíš jako humornou příhodu nebo jako místní folklor a myslím si, že to má i svou světlou stránku, protože tato věc vzbudila větší zájem o veřejné dění ve Studnicích. Vzhledem k tomu, že v této místní části žije tak málo lidí, určitě není problém si to ověřit u každého osobně, jestli souhlasí, nebo nesouhlasí s výsledkem voleb," dodal novoměstský starosta Michal Šmarda.

A co vzkazuje pisateli předseda studnického osadního výboru? „Pokud má někdo s osadním výborem ve Studnicích nějaký problém nebo se doma nudí, může kdykoliv přijít. Rádi jej vyslechneme a uvítáme také jakoukoliv pomoc, a to jak manuální tak organizační," nechal se slyšet pro Žďárský deník Josef Kocanda.