„Vždy říkám, že zámek je špatné slovo, protože znamená, že se zamyká. To my ale nechceme, naopak – chceme tyto prostory lidem otevírat, aby se zde cítili co nejlépe," popsal majitel zámku Constantin Kinský.

"Líbí se mi, že je tu tolik regionálních prodejců. Sám jsem toho mnoho ochutnal, je problém vybrat, co je nejlepší," dodal Kinský s úsměvem.

Lidé mohli ochutnat a zakoupit produkty z medu včetně horké medoviny, perníčky nebo uzenin.

Na druhém nádvoří byla možnost dát si rybí speciality či koupit si přímo živého kapra, na třetím nádvoří zas zájemci sehnali vánoční stromek.

Prelaturu zámku a bývalé muzeum knihy pak zaplnily desítky stánků lokálních prodejců – k mání byly svíčky, loutky, výrobky ze skla, keramika, vánoční dekorace a mnoho dalšího.

„Je nádherné být v takovém prostředí, byť je tu trochu zima," komentoval jeden z prodejců Adam Kvítek.

„Chtěli jsme trh oprostit od komerce a nabídnout lidem co nejvíce zážitků. Mnoho aktivit je tak zaměřeno právě na děti. Mohou se účastnit různých dílniček, zkusit si kovářské řemeslo, nazdobit perníčky či se povozit na koních," popsala marketingová ředitelka zámku Lucie Herberová.

Možnost podívat se na svět z koňského hřbetu využila i malá Káťa ze Lhotky. „Na koni jsem neseděla poprvé," pochlubila se návštěvnice.

„Vlastně jsme přijeli především kvůli nim. Dali jsme si ale také punč a vyzkoušeli si vykovat podkovu," doplnil svoji dceru Luboš Veselý.

„Naším cílem bylo, aby zde mohli návštěvníci okusit kouzlo Vánoc a pohodu a radost si odnést i do svých domovů," dodala Herberová.

Atmosféru dotvořila i dvojice koncertů v muzeu nové generace, trubači troubící na třetím nádvoří koledy, slavnostní rozsvícení vánočního stromu a všudypřítomné louče a svíčky, které celý areál po setmění rozzářily.