Ještě před několika měsíci se zdálo, že stavba obchodního domu Tesco v Havlíčkově Brodě je takřka na spadnutí, nyní je ale jasné, že nový supermarket u výpadovky na Prahu hned tak nevyroste.

Už v dubnu letošního roku totiž vznesla restituentka z Prahy, Božena Kohoutová, nárok na pozemky které leží v místě přístupové cesty. Soud proto vydal předběžné opatření a celou administrativní přípravu zastavil. Poslední snaha investora o mimosoudní dohodu ztroskotala, a proto musí zúčastněné strany čekat na soudní jednání.

„Bohužel, dohodnout se s restituentkou se nám nepodařilo. Stali jsme se ale oficiálními účastníky sporu,“ nechal se už dříve slyšet Petr Ošlejšek, jednatel společnosti Nimiru, která výstavbu obchodního domu připravuje.

Tento fakt ale komplikuje i dříve avizovaný prodej pozemků města, které investor ke stavbě taktéž potřebuje. „Havlíčkův Brod si při schvalování prodeje pozemků společnosti Nimiru stanovil podmínku, že prodej bude realizován, až v majetku společnosti budou všechny pozemky nezbytné pro výstavbu centra. Toto se dosud nestalo, proto k dnešnímu dni není podepsána kupní smlouva mezi městem a společností Nimiru,“ konstatoval v pátek starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl.

Ten ještě dodal, že město je ale samozřejmě připraveno dostát svým závazkům ve chvíli, kdy budou splněny dohodnuté podmínky.
Fakt, že žaloba byla podaná krátce poté, co zastupitelstvo počátkem března odsouhlasilo prodej posledního svého pozemku v lokalitě zamýšlené stavby společnosti Nimiru, Ošlejška zaskočil.

„Navíc, to načasování bylo velmi podivné. A kromě toho se nemohu zbavit dojmu, že někdo dobře informovaný restituentku rychle o nastalé situaci v Havlíčkově Brodě informoval,“ uvedl už dříve pro Deník Ošlejšek. Ten tvrdí, že inkriminovaný pozemek byl už dříve z restitučních nároků vyňat.

Stavba Tesca ostatně poměrně dlouho rozdělovala havlíčkobrodskou veřejnost i zastupitelstvo města. „Já jsem už dříve uvedla, že jsem proti stavbě, a tak jsem i hlasovala. Pokud by měl v Brodě vyrůst další obchodní dům, tak spíše něco typu Baumax, či něco podobného,“ řekla například bývalá starostka města a nyní poslankyně Jana Fischerová. Hlavní soudní líčení by mohlo začít na podzim letošního roku.