Zákazníci se při placení v prodejnách potravin od začátku prázdnin necítí dobře. Nemohou si zvyknout na ceny, které se vyšplhaly v meziročním srovnání na historické maximum.

„Ještě na jaře jsem se v potravinách neohlížela na to, že něco stojí o pětikorunu víc, nebo míň, ale teď je to jinak. Zdražení rodině zmenšilo rozpočet, a musíme se uskromnit, ať chceme, nebo nechceme,“ připustila Jana Veselá, učitelka z Jihlavska.

Ceny pečiva meziročně stouply podle Českého statistického úřadu o více než třetinu.

Drahé pečivo

„Ještě před koncem školního roku jsem dětem kupovala sem tam koláček, buchtu, ale s tím je konec. Žádné mlsání, učím děti na chleba,“ prozradila, jak vyzrát na rodinný rozpočet, Alena Novotná z Jihlavy.

„Zákazník dnes zaplatí například za chleba dvacet procent navíc, za mléko o více než třináct procent, sýry jsou dražší o pět a půl procenta, a mohla bych vyjmenovat řadu potravin, za které zákazník zaplatí víc,“ potvrdila předsedkyně statistického úřadu Iva Ritschelová.

Pekaři berou letošek jako nešťastný pro podnikání. „Od loňské sklizně jsme platili po čtvrt roku za mouku v každém měsíci o korunu víc, to je k říjnu nárůst o tři koruny. Měli jsme zdražit už v listopadu, a ne letos,“ uvedl představitel jihlavské pekárny Lapek, nepřející si uvést jméno.

„Nejvíc bity jsou malé pekárny. Zdražovali jsme nepatrně začátkem roku, ale trh je jako misky vah, hned reaguje,“ řekla včera vedoucí Pekárny Kamenice Lenka Hnízdilová.

Bludný kruh

„Když padá odbyt, bylo by řešením propustit pekaře, jenže to nejde. Potřebujeme jich tolik, kolik jich držíme, aby neklesala výroba. Kromě toho platíme pořád víc za energie a suroviny,“ popsala bezvýchodnou situaci Hnízdilová.

Také mlynáři se nechali slyšet. „Sáhli jsme k nejhoršímu, museli jsme propouštět zaměstnance a snížili jsme jim platy. Chyba byla, že pečivo nezdražilo už loni. Ceny jsou jako v Německu, ale platy hodně pokulhávají, řekl majitel Pekárkova mlýna v Rantířově Jiří Pekárek.

Statistici spočítali, že loni zaplatil každý Čech za potraviny pětadvacet tisíc korun. Letos bychom měli dát o třináct set korun víc než v uplynulém roce.