VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ceny potravin vyletěly nahoru, nad pekaři se stahují mračna

Jihlavsko - Loni dal každý Čech za jídlo pětadvacet tisíc. Letos by měl připlatit třináct set korun.

28.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Karel Pech

Zákazníci se při placení v prodejnách potravin od začátku prázdnin necítí dobře. Nemohou si zvyknout na ceny, které se vyšplhaly v meziročním srovnání na historické maximum.

„Ještě na jaře jsem se v potravinách neohlížela na to, že něco stojí o pětikorunu víc, nebo míň, ale teď je to jinak. Zdražení rodině zmenšilo rozpočet, a musíme se uskromnit, ať chceme, nebo nechceme,“ připustila Jana Veselá, učitelka z Jihlavska.

Ceny pečiva meziročně stouply podle Českého statistického úřadu o více než třetinu.

Drahé pečivo

„Ještě před koncem školního roku jsem dětem kupovala sem tam koláček, buchtu, ale s tím je konec. Žádné mlsání, učím děti na chleba,“ prozradila, jak vyzrát na rodinný rozpočet, Alena Novotná z Jihlavy.

„Zákazník dnes zaplatí například za chleba dvacet procent navíc, za mléko o více než třináct procent, sýry jsou dražší o pět a půl procenta, a mohla bych vyjmenovat řadu potravin, za které zákazník zaplatí víc,“ potvrdila předsedkyně statistického úřadu Iva Ritschelová.

Pekaři berou letošek jako nešťastný pro podnikání. „Od loňské sklizně jsme platili po čtvrt roku za mouku v každém měsíci o korunu víc, to je k říjnu nárůst o tři koruny. Měli jsme zdražit už v listopadu, a ne letos,“ uvedl představitel jihlavské pekárny Lapek, nepřející si uvést jméno.

„Nejvíc bity jsou malé pekárny. Zdražovali jsme nepatrně začátkem roku, ale trh je jako misky vah, hned reaguje,“ řekla včera vedoucí Pekárny Kamenice Lenka Hnízdilová.

Bludný kruh

„Když padá odbyt, bylo by řešením propustit pekaře, jenže to nejde. Potřebujeme jich tolik, kolik jich držíme, aby neklesala výroba. Kromě toho platíme pořád víc za energie a suroviny,“ popsala bezvýchodnou situaci Hnízdilová.

Také mlynáři se nechali slyšet. „Sáhli jsme k nejhoršímu, museli jsme propouštět zaměstnance a snížili jsme jim platy. Chyba byla, že pečivo nezdražilo už loni. Ceny jsou jako v Německu, ale platy hodně pokulhávají, řekl majitel Pekárkova mlýna v Rantířově Jiří Pekárek.

Statistici spočítali, že loni zaplatil každý Čech za potraviny pětadvacet tisíc korun. Letos bychom měli dát o třináct set korun víc než v uplynulém roce.

Autor: Stanislav Jelínek

28.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lubomír Lampíř
9

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Ve žďárském zámku zavedli speciální prohlídky uzpůsobené pro nevidomé návštěvníky. Prohlídky jsou na objednání a stojí 50 korun na osobu (pro nevidomého i jeho průvodce). Do celého areálu smějí také vodicí (i ostatní) psi.
7

Nevidomí zažijí ve žďárském zámku speciální prohlídky

Do participativního rozpočtu lidé přihlásili jedenáct návrhů

Žďár nad Sázavou – Při veřejném setkání budou představeny návrhy, které obyvatelé Žďáru poslali do participativního rozpočtu na příští rok. Do něj bylo stejně jako v letošním pilotním ročníku akce vyčleněno 600 tisíc korun.

OBRAZEM: Horácký džbánek zahájil Jaroslav Samson Lenk

Žďár nad Sázavou – Půlkulaté jubileum slaví festival folkové a country hudby Horácký džbánek. Letos se ve Žďáře nad Sázavou koná již po pětatřicáté. Dvoudenní festival začal v pátek krátce po 17 hodině koncertem Jaroslava Samsona Lenka s jeho doprovodem. Lenk se také po oba dva dny ujal role moderátora.

Patronkou Běhu pro hospic je Veronika Čamková

Velké Meziříčí – Několikanásobná juniorská mistryně České republiky v alpském lyžování a zároveň rodačka z Velkého Meziříčí Veronika Čamková se stala patronkou druhého ročníku Běhu pro hospic.

AKTUALIZOVÁNO

Stromy padaly na silnice, auta i karavan

Vysočina – Plné ruce práce měli přes noc hasiči i policisté na Vysočině kvůli bouřce doprovázené silným větrem. „V průběhu noci a časného rána zasahovali hasiči na Vysočině u více než 120 událostí v souvislosti s počasím,“ informovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Šestadvacet oznámení obdrželi také vysočinští policisté.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení