Po říjnových volbách do zastupitelstev obcí někde samosprávy nefungují a na obyvatele čeká nový termín, kdy dají hlas svým favoritům.

Po Brtničce, kde občané šli k urnám volit zastupitele začátkem dubna, čekají nové volby v termínu 2. července na Věžnici a Zbinohy.

„Nové volby musíme chystat proto, že jsme při šesti zastupitelích nedokázali zvolit ze svého středu starostu. Zvoleny byly jen místostarostka a jedna zastupitelka. Ty podaly demisi, a nezbývá nic jiného než chystat nové volby,“ shrnula včera pro Deník Dana Skoupá, pověřená z kandidátní listiny bezpartijních nezávislých kandidátů vedením obce.

Včera úderem šestnácté hodiny končily na pověřených registračních úřadech termíny pro odevzdání kandidátních listin.

Ve Zbinohách si pospíšili a kandidátní listiny odevzdali po půli dubna. Včera podle tajemníka magistrátu Lubomíra Dohnala byly zaregistrovány za Zbinohy dvě kandidátky.

Ještě není vyhráno

„Registrační úřad bude listiny přezkoumávat a vyzývat k odstranění případných závad. Může dojít k vyškrtnutí kandidáta i k odmítnutí kandidátní listiny, to vše do 15. května. Potom teprve úřad vydá rozhodnutí o registraci,“ upřesnil tajemník.

„Velmi nás zasáhlo, že nám před Vánocemi zemřel nejmladší zastupitel. Je to smutné, ale i takové věci se stávají. Nemáme ani rozpočet, není, kdo by ho schválil. Hospodaříme v provizoriu, nic nekupujeme, platíme jen to nejnutnější,“ popsal starosta Věžnice Bohuslav Novák. Věžnickým se zastupitelstvo „rozsypalo“ hned po úmrtí nejmladšího zastupitele, protože nezávislí kandidáti bez stranické příslušnosti nemohou mít náhradníky. Počet poslanců tak klesl pod stanovených pět a zastupitelstvo zaniklo. Podobná situace vznikla v uplynulém roce odstoupením jednoho zastupitele v Brtničce.