Studenti Gymnázia Dr. Aleše Hrdličky měli svůj den D, kdy zahájili protestní pochod městem proti krajským návrhům na slučování jejich školy se Zemědělskou akademií a rušení víceletého gymnázia. Nebyli sami. Do dlouhého štrúdlu, který se vinul městem, se přidali spolubojovníci z dalších gymnázií čelících krokům ministerstva a kraje. Nechyběli studenti gymnázií z Pacova, Bystřice nad Pernštejnem a Velkého Meziříčí. K protestujícím se průběžně přidávali rodiče studentů, bývalí studenti i občané města.

„Mám děti v oktávě a septimě. Rušit víceleté gymnázium by byla opravdu hloupost. Má úroveň takovou, že sem jezdí děti z Pelhřimova a Havlíčkova Brodu. Údajně už je to upečené na ministerstvu, ale doufám, že protest bude mít význam. Myslím, že vzhledem k tolika lidem a podpisům v petici by pánové z ministerstva a kraje neměli být slepí a hluší,“ uvedl za zvuku bubnů Jiří Moravec.

„Hrdlička se v hrobě obrací“, „Vy nemyslíte, my zaplatíme“ hlásaly některé slogany mnoha transparentů. Jeden z nich držel i septimán Michal Malina. „Nezdá se nám, že sloučení gymnázia se zemědělkou je dobrý nápad. Předělat víceletá gymnázia na čtyřletá se mi nezdá opodstatněné, pokud chybí analýzy. Lepší by bylo řešení koordinovat s ostatními kraji a opatření nastavit celostátně,“ navrhl Malina těsně před začátkem velkého pochodu městem.

S postupem průvodu pak město opanoval pocit jednoty a soudržnosti s více než sedmdesátiletou institucí. „Petici jsem podepsal. Nechápu, proč se má rušit škola s dobrými výsledky. Tomu fakt nerozumím,“ kroutil hlavou Vlastimil Čejka, který pochodu přihlížel o pracovní pauze.

Za doprovodu kamer a fotoaparátů zástupců médii a policistů se průvod dostal na náměstí. První velké aplausy sklízeli žáci různých tříd gymnázia, kteří prostřednictvím megafonů odůvodňovali svůj odpor. Slovo si pak brali studenti z dalších zúčastněných gymnázií.

Před dav pak předstoupil i starosta Humpolce Jiří Kučera. Ten potvrdil svůj hlas v krajském zastupitelstvu proti slučování, které má o osudu nejen Hrdličkova gymnázia definitivně rozhodnout v půli března.

Ministerstvu i kraji pak všichni za asistence ředitelky školy Hany Havelkové vykřičeli, co nechtějí, a vypustili balonky plněné heliem.
K podpoře jejich hlasů přispívá i petice, kterou podepsalo už přes tři tisíce Humpoleckých.