Zimní pneumatiky budou letos povinné na delším úseku dálnice D1. Podle Ministerstva dopravy budou značky Zimní výbava rozmístěny od Mirošovic na 21. kilometru po Kývalku na 182. kilometru. „Vyplynulo to z dohody mezi Ministerstvem dopravy, krajem Vysočina a dopravní policií,“ řekl včera mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Kraj Vysočina svůj požadavek zdůvodnil tím, že auta s letními pneumatikami v tomto regionu v zimě často blokují silnice.

Během minulé zimy bylo podle Hanzelky zimní obutí na D1 povinné pouze od exitu Loket na 66. kilometru po Velkou Bíteš na Žďársku (162. kilometr dálnice), značek bylo v tomto úseku rozmístěno kolem 40. Během letošní zimy se značený úsek prodlouží ve směru do Středočeského i do Jihomoravského kraje.

Problémy vznikají nejen na dálnici

Termín rozmístění značek přikazujících použití zimní výbavy zatím není pevně stanoven.

„Teoretický předpoklad je 1. listopadu. Pokud by bylo extrémně teplé počasí, tak můžeme i počkat,“ uvedl Hanzelka. Doplnil, že na jiných dálnicích a rychlostních komunikacích v zemi se takové opatření nechystá.

Podle náměstka hejtmana Vysočiny Libora Joukla má problém s letními pneumatikami v zimě víc podob. „V lepším případě nám neukáznění řidiči zablokují souběžné komunikace kolem D1 a zabrání plynulému průjezdu všem ostatním vozidlům,“ uvedl.

Někdy se ale záchranáři, odtahová služba a silničáři na místo dopravní nehody na dálnici vůbec nemohou dostat kvůli kolonám.

Náměstek středočeského hejtmana Robin Povšík rozšíření povinnosti zimních pneumatik na území kraje uvítal. „Zvýší to bezpečnost, sníží nehodovost a zlepší se průjezdnost problematické D1,“ uvedl. Podotkl také, že neúspěšně konzultoval zavedení zimních pneumatik na dálnici s náměstkem ministra dopravy už v loňském roce.

Vedení kraje Vysočina by podle Joukla do budoucna přivítalo zavedení celorepublikové povinnosti používat zimní pneumatiky. Odpadlo by tak náročné povolování umisťování značek Zimní výbava a jejich každoroční instalace.

Návrh Ministerstva dopravy, který měl řidičům uložit povinnost používat zimní pneumatiky po celé zimní období na celém území republiky, se však zatím prosadit nepodařilo.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)