Jeden soud je poslal na dlouhá léta do vězení, jiný jim tresty naopak výrazně snížil. Do případu se musel vložit i Nejvyšší soud v Brně na návrh Nejvyššího státního zastupitelství. Podnět nejvyššímu státnímu zástupci podával havlíčkobrodský žalobce Lukáš Vodička, který případ řešil a podával obžalobu k Okresnímu soudu v Havlíčkově Brodě.

Soud na Vysočině v prvním kole sdílel názor státního zástupce, že šlo o organizovanou skupinu, která má na svědomí krádež sedmnácti tisíc korun v zahradnictví na Pardubicku a z auta v zemědělském družstvu na Havlíčkobrodsku.

René Stojka a Mária Biháriová dostali trest tři a půl roku ve věznici s ostrahou. Nikolas Kotlár měl jít na tři roky do věznice s dozorem a Milan Hlaváč dostal dva roky s podmínkou na dva roky. Pátý obžalovaný je na útěku a soud jeho případ vyloučil k samostatnému projednání.

Jenže odvolací soud v Pardubicích rozhodnutí okresního soudu v plném rozsahu zrušil. Uznal sice jejich vinu, ale neztotožnil se s názorem, že šlo o organizovanou skupinu. Renému Stojkovi proto soud snížil nepodmíněný trest na jeden a půl roku, Biháriové na jeden rok a čtyři měsíce a Kotlárovi na jeden rok. Milan Hlaváč dostal jeden rok s podmínkou na dva roky.

„Po celou dobu jsem byl přesvědčen, že šlo o organizovanou skupinu," uvedl žalobce Lukáš Vodička.

Podle něj měl každý z obžalovaných při obou krádežích přesně rozdělené role. Někdo čekal v autě, jiní hlídali či se snažili odlákat pozornost prodavačky v zahradnictví. Obžalovaní se ale hájili tím, že nebyli nijak organizovaní a chovali se spontánně podle situace na místě.

Jenže Nejvyšší soud dal za pravdu žalobci. Odvolací soud v Pardubicích se tak musel držet právního názoru vyšší instance a před několika dny změnil verdikt v neprospěch obžalovaných a potvrdil jim původní tresty, které jim uložil Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Rozsudek je tak definitivně pravomocný.

Soudní proces se skupinou zlodějů provázely v Havlíčkově Brodě i Pardubicích rozzuřené projevy obžalovaných a jejich příbuzných. V Havlíčkově Brodě si po odsuzujícím rozsudku jedna z žen rvala vlasy a sprostě nadávala. Vulgární a hlasité projevy si neodpustili ani při vyhlašování definitivního rozsudku v Pardubicích, jak v budově soudu, tak před ní.