Policie ČR již má k případu řadu zásadních zjištění. Vrah pobodal oběť nožem ve svém domě, živou ji odvlekl na zahradu a stále živou vhodil do studny. Ani v té chvíli ho neodradilo volání o pomoc ze studny. Zajistil ji tak, aby se zraněný muž už nedostal ven. Takto popsal okolnosti vraždy svědek, který byl podle svého tvrzení u toho, když se celá záležitost stala. Celých osm let mlčel. Až do doby, kdy byl vyslýchán v souvislosti s pátráním po oběti a vše vypověděl.

Vrchní komisař krajského policejního odboru obecné kriminality kpt. Michal Laška doslovně nepotvrdil ani nevyvrátil, že se jedná o družku zadrženého možného pachatele. Ze strany obviněného mělo být svědkovi razantně vyhrožováno, že pokud promluví, tak by se mu mohlo stát to samé. „Prozatím neuvažujeme, že by svědek vystupoval v celé věci jako spolupachatel,“ řekl Laška.

Pachatelem má být tehdejší majitel domu, pětapadesátiletý invalidní důchodce, který byl v minulosti již odsouzen za majetkovou a násilnou trestnou činnost. Těsně po vraždě se z domu v Pacově odstěhoval do vedlejší vesnice a v roce 2006 dům prodal. Oběť byla bratranec obviněného.

V osudný den přišel podle svědka na návštěvu. „Motivem vraždy je bezesporu žárlivost a roli tam hrálo i nadměrné požívání alkoholu,“ řekl kpt. Laška a dodal: „Většina vražd je páchána mezi známými a příbuznými. Můžeme říct, že to byla rodinná hádka.“ Muži se prý v domě pachatele shodou náhod sešli a všichni přítomní prý již byli pod vlivem alkoholu.

Ve středu bylo zahájeno trestní stíhání obviněného muže. Ten se k činu nepřiznal, podle policie však již několikrát změnil svou výpověď.