Policie při tom spoléhá na svůj kamerový systém, posílí i hlídky, které budou na celý průběh oslav dohlížet.

„V minulých letech jsme s příchodem Nového roku nemuseli řešit žádný závažný konflikt, či přestupek. Výhodou je, že všechny případné problémy jsou lokalizovány v jediném prostoru. Lidé budou v okolí náměstí, kde strážníci budou mít vše pod kontrolou. Počítáme také se spoluprací Police ČR," uvedl ředitel chotěbořské městské policie a manažer prevence kriminality Jiří Novotný.

Chotěbořským se letos podařilo díky dotacím z kraje a prostředkům z rozpočtu města zakoupit dvě nové kamery. Jedna z nich posílila i náměstí T. G. Masaryka. „Měli jsme hluché místo v prostoru, kde jsou provozovány hospody a bary. Druhou kameru jsme nainstalovali nedaleko obchodního domu Tesco," přiblížil Novotný.

Strážníci v Chotěboři tak disponují celkem devatenácti kamerami, které dohlížejí na pořádek ve městě.

„Další kamery nepotřebujeme. Myslím si, že v budoucnu by se našlo místo maximálně ještě pro jednu kameru, jinak máme všechny ulice a problematické body pokryté," řekl starosta města Tomáš Škaryd.

Město se čím dál tím více zaměřuje na prevenci kriminality, a to nejen na mládež, ale také na seniory.

„Sedmým rokem provozujeme naši Senior akademii, tedy sérii přednášek určených pro starší občany. Začínali jsme v roce 2011 s dvaceti účastníky. Dneska je to kolem padesáti. I to je důkazem toho, že starší lidé v Chotěboři rádi aktivně žijí a s nadšením se učí a vstřebávají nové věci," poznamenal Novotný.

Novotný v této souvislosti také podotkl, že v následujícím roce chce chotěbořská městská policie spustit nový osvětový program i pro mládež. „Měli jsme tu projekt Právo pro každý den, který přepracujeme a zaměříme více na praktické činnosti. K těmto účelům chceme také zaměstnat nového pracovníka na pozici asistenta prevence kriminality, který se na této a mnoha dalších činnostech bude podílet," vysvětlil Novotný.

Podle ředitele městské policie je také zajímavé, že letos bylo ve městě slyšet ojedinělé bouchání petard na svátek svatého Mikuláše. „Děti již zřejmě nemají o petardy takový zájem jako v minulosti," přemítal Novotný. Na svědomí to možná mají právě i kamery, jimiž je město doslova „prošpikováno".