„Ano, to je můj obraz. Byl v šedivém rámu. Jde o dílo Antonína Waldhausera a zachycuje pohled na Havlíčkův Brod od žabince na Dextru. Koupil jsem ho v roce 1994 od škrobáren. Měl jsem ho pověšený na stěně podkrovního pokoje,“ popisoval Tachovský své první dojmy při pohledu na fotografii obrazu umístěnou na internetových stránkách Celní správy ČR, která snímek díla zveřejnila spolu s informací, kdy a jak se jim podařilo obraz objevit. Tak jak už to v mnoha případech bývá, pomohla jim náhoda. V pondělí 12. června si hlídka v Havlíčkově Brodě v podvečerních hodinách všimla podezřelého auta s tmavými skly.

Ilustrační fotografie.
Lůžkový hospic má naději. Brod pro něj má pozemek

„Osobní auto, jehož řidič přepravoval dva obrazy, jelo ve směru na Světlou nad Sázavou. Pro podezření, že by se mohlo jednat o díla pocházející z trestné činnosti, bylo kontaktováno havlíčkobrodské oddělení obecné kriminality, kde došlo ke ztotožnění obrazů a vyhodnocení, že se skutečně jedná o díla kulturní a umělecké hodnoty v odhadované výši 200 tisíc korun, s největší pravděpodobností pocházejí z trestné činnosti,“ uvedl mluvčí celníků Richard Zeman.

Druhým zajištěným obrazem je krajinomalba od Františka Škrabánka. Tento obraz ale do sbírky Martina Tachovského nepatří. „Druhý obraz neznám a určitě můj není. Škrabánka jsem měl taky, ale tenhle to není,“ konstatoval Tachovský, a přitom držel v ruce seznam ostatních uměleckých děl, která mu před čtyřmi lety někdo ukradl.

„Byla to moje celoživotní sbírka. Měl jsem například obrazy od Panušky staršího, Radimského, Horské, Jelínka či Jůza,“ líčil Tachovský. Před čtyřmi lety odhadoval cenu asi padesáti ukradených obrazů na více než 600 tisíc korun.

Hry. Kateřina Neumannová zahájila třetí Havlíčkobrodské sportovní hry dětí a mládeže.
Pochodeň sportovních her zapálila Kateřina Neumannová

Okolnosti, za nichž byl jeho dům vykraden, jsou zarážející a dodnes nedají Martinu Tachovskému spát. V pátek 20. září, když šel Tachovský městem s kárkou do sběrny, srazila ho na přechodu pro chodce řidička v osobním autě. Pro Tachovského přilétl vrtulník záchranné služby a transportoval ho do Brna. Lékařům se podařilo zraněného muže přivést k vědomí až po týdnu. Řidička se údajně po nehodě zhroutila. Jenže zatímco Tachovský bojoval v nemocnici o život, procházeli se po jeho domě zloději.

Informace o nehodě a zranění Tachovského se musela šířit závratnou rychlostí, protože už v pondělí ráno objevila náhodná svědkyně pootevřené dveře do domu sběratele obrazů. Žena to řekla sousedovi a ten zavolal policii. Jestli se zloději do domu vloupali hned v pátek nebo v sobotu, či až v neděli, není jasné.

„Dodnes mi nejde na rozum, jak se tak rychle dozvěděli, že nejsem doma,“ nechápe Tachovský.

Kriminalisté po několika měsících marného pátrání nakonec případ odložili s obvyklou formulací, že kdyby se objevily nové informace, které by vedly k dopadení zlodějů, případ by znovu otevřeli. A to se stalo právě tento týden.

„Ze strany celní správy byly kriminalistům předány zajištěné obrazy, které by mohly mít souvislost s případem krádeže z rodinného domu v Havlíčkově Brodě z roku 2013. Zajištěné věci jsou předmětem dalšího prověřování. S osobou, u které byly předměty nalezeny, byly ze strany kriminalistů provedeny potřebné úkony. Vzhledem k probíhajícímu prověřování nelze k případu nyní poskytovat žádné bližší informace,“ sdělila policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

V úterý 23. května se v areálu letiště v Počátkách uskutečnila tisková konference k nadcházejícímu Mistrovství ČR a Mistrovství Evropy v akrobatickém létání.
O mistrovský titul se utkají umělci v letecké akrobacii

A kdo je osobou, v jejímž autě byly obrazy nalezeny? Podle informací Deníku jde o podnikatele z Havlíčkova Brodu Pavla P. Není jasné, jak převážení obrazů podnikatel policii vysvětlil, ale nabízí se několik legend. Od náhodné koupě od neznámého prodejce s ujištěním, že netušil, že jsou obrazy kradené, až po vysvětlení, že si u něj obrazy někdo neznámý jen uschoval. V každém případě získali kriminalisté po čtyřech letech nadějnou stopu, kterou by podle Tachovského neměli nechat jen tak vychladnout.

„Moc bych si přál, aby se našlo co nejvíc obrazů. Jejich sbírání jsem věnoval celý život a během jediné krátké chvíle jsem o většinu z nich přišel,“ přeje si Martin Tachovský.