A uprchnout se jí málem podařilo, když se letos v dubnu protáhla mříží v okně a utekla až na vězeňský dvůr. Tam ji však zpacifikovali dozorci a odvedli zpátky do cely.

Neobvyklým případem se v pátek zabýval Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Kromě pokusu o dobrodružný útěk z věznice čelila Petra Skalilová i obvinění z napadení dozorce.

Za maření výkonu úředního rozhodnutí a útoku na úřední osobu nakonec dostala tři roky. Trest jí soud podmíněně odložil na maximální zkušební dobu pěti let. Kromě toho musí být pod dohledem úřadů a musí se podrobit ambulantnímu psychiatricko-sexuologickému léčení. Skalilová totiž podle znalců trpí výraznou poruchou osobnosti. Ta se projevuje sadismem. Soud to posoudil jako polehčující okolnost.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupkyně, která pro Skalilovou navrhovala nepodmíněný trest, se na místě odvolala. Obhájkyně případné odvolání ještě zváží. Kauzu tak bude muset řešit ještě Krajský soud v Brně.

Do konce trestu jí chybělo pár dní

Petra Skalilová si ve věznici ve Světlé odpykávala roční trest. Odsouzená už byla vícekrát za násilí proti úřední osobě, výtržnictví a poškozování cizí věci. Do konce trestu už jí chybělo jen pár dní.

Přesto ji to neodradilo, aby si svým agresivním chováním nezpůsobila další problémy. Letos 2. dubna ztropila hysterickou scénu, během níž začala ničit vybavení cely. Roztrhala matraci, ulomila dvířka od skříňky, převracela nábytek a zničila vodovodní baterii.

Když se ji snažil dozorce uklidnit, plivla mu do tváře a dala mu rukou ránu do obličeje. Zklidnit ji museli až dva dozorci pomocí hmatů a chvatů. Skalilová přitom má menší drobnou postavu. Když ale dostala záchvat vzteku, stala se podle svědků naprosto nezvladatelnou.

Ovšem během výkonu trestu studovala učební obor a většinou se chovala slušně.

Tři dny poté, co napadla dozorce, uskutečnila Skalilová pokus o útěk z věznice. Po půlnoci 5. dubna si z ošacení, ručníků a šátků vytvořila kroucením šatního ramínka úvaz, který omotala kolem topení. To vše maskovala sušákem na prádlo. Z cely se nakonec dostala tak, že se protáhla pod mříží v okně.

Kuriózní kousek jí umožnila její drobná postava. Díky tomu se dostala na sousední střechu. Tam ji ale uviděla dozorkyně. Přestože na prchající vězeňkyni křičela, ať se okamžitě vrátí do cely, Skalilová místo toho slezla ze střechy a dál utíkala.

Když už byla na vycházkovém dvoře, narazil na ni další dozorce. Na Skalilovou křičel, ať si lehne na zem, ale ani tentokrát nereagovala.

Nakonec byla zpacifikována ještě ve vězeňském areálu, aniž by se jí podařilo opustit střežený prostor.

Vedení věznice muselo po pokusu o útěk Skalilové přijmout bezpečností opatření a do mříží připevnit další bezpečností prvky. „Mohu potvrdit, že to byl dosud jediný podobný pokus o útěk z věznice," sdělila Deníku mluvčí věznice Jana Rajdlová.

Petře Skalilové pár dní po obou incidentech vypršel trest a byla propuštěna na svobodu. Vzhledem k jejímu chování a způsobu života ale vedení věznice očekává, že se žena do věznice zase vrátí, tedy pokud se nebude léčit a své sklony k agresivitě nepotla čí. Dostala sice podmínku, ale vzhledem k odvolání žalobkyně vyhráno ještě nemá.

Podobný kousek jako Skalilové se před lety povedl i jedenáctkrát odsouzenému Michalu Šálymu z Jihlavy.

Dvaatřicetiletý „hadí muž" se protáhl mříží u policejní cely a dokonce se mu podaři lo z budovy policie v Jihlavě utéct. Na útěku se navíc popral s policistou a použil proti němu pepřový sprej, který policistovi sebral.

Po pár hodinách byl uprchlík dopadem poblíž svého bydliště. Soud Šálymu nakonec sečetl další resty a poslal ho na čtyři roky do vězení. Nakonec skončil ve vězení na sedm let, protože byl ještě souzen za krádež trezoru s půlmilionem korun.