Lidé na černé nápisy rozeseté po městě upozornili městskou policii. „V pátek 10. dubna nám byl oznámen vandalismus na náměstí Republiky. Věc jsme předali Policii České republiky," uvedl zástupce vedoucího žďárských strážníků Luboš Skřivánek. „Nápisů bylo více, šlo o upozornění na konání akce motoklubu," dodal.

Případem se nyní zabývají žďárští policisté. „Dostali oznámení o poškození několika objektů. Případ vyšetřují pro podezření z poškození cizí věci a pátrají po pachateli. Škoda zatím nebyla vyčíslena," informovala mluvčí policie Dana Čírtková.

O popsaném městě Žďárané hojně diskutovali i na sociálních sítích. „Nadzvedlo" je množství černých nápisů, jež „ozdobilo" sloupy veřejného osvětlení, plochy pro plakáty a reklamní tabule, výlohy i autobusové zastávky, kde byly počmárané i jízdní řády, a rovněž nový mobiliář na náměstí Republiky. „Také mě to rozčílilo, nápisy jsem viděl i na novém náměstí. Ale ve Žďáře se objevují pravidelně, už několikátým rokem," řekl k pozvánkám na motosraz žďárský zastupitel Ladislav Bárta.

Radnice zatím škody či náklady na úklid nápisů nevyčíslila. „Některé jsme už odstranili, třeba na zastávce u pošty, na Havlíčkově náměstí a hotelu Fit," uvedl Jaroslav Kadlec, vedoucí komunálního odboru.

Zvláštní úklidovou akci podle Jaroslava Kadlece komunální odbor teď neplánuje. „Počítáme s tím, že nápisy postupně umyjeme, až na ně takzvaně narazíme při běžném úklidu města," řekl Jaroslav Kadlec. „Nepředpokládáme, že si to vyžádá vysoké náklady," dodal Kadlec.

Otvírání silnic organizoval u žďárského stadionu motoklub Indian Givers, jehož členové vandalské aktivity autora pozvánek odsuzují. „Rozhodně se od toho distancujeme, tohle je hodně špatné. Nemáme s tím nic společného, a musím říci, že nás tato záležitost velice poškozuje," zdůraznil Pavel Musil, viceprezident klubu.

Jak Musil dodal, Indian Givers pozvánky na své akce šíří výhradně elektronickou cestou. „Dříve jsme si nechávali i vylepovat plakáty, ale už pár let pozvánky zveřejňujeme pouze na internetu, lidé si to mezi sebou řeknou. Otvírání silnic už má své příznivce, a nejen mezi motorkáři a našimi kamarády. Snažíme se vždy připravit příjemný a zajímavý den pro co nejvíce lidí, a jsme rádi, když se to povede," poznamenal Pavel Musil. „Je potřeba, aby se to vandalství vyšetřilo a původce nápisů se našel. Jak jsem řekl, nás to poškozuje, ačkoli netušíme, kdo za tím stojí," dodal.

„Je to škoda, když něco takového člověku dojem z té akce úplně zkazí. Nejsem motorkář, a otvírání silnic se mi moc líbilo. Ty čmáranice všude po městě mě ale zase pěkně naštvaly," komentoval to Jiří Zavadil ze Žďáru. „Vandalismus nelze přehlížet. Ve Žďáře se to stalo několikrát, a situaci je třeba vyhodnotit pro příště, zda po takových opakovaných zkušenostech podnik povolit, i když zákaz je krajní řešení. Je škoda, když dojem ze zdařilé akce zkazí něco takového," řekl zastupitel Bárta.