VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Pěstiteli na Třebíčsku právě ve skleníku dozrávají citrusy

Šebkovice - V nevelkém skleníku Františka Holčapka v Šebkovicích na Třebíčsku v těchto dnech dozrávají citrusové plody. Pěstitel každoročně sklidí kolem 200 kilogramů různých odrůd mandarinek, grepů, pomerančů a limetek. Jedním z posledních přírůstků, který se ve skleníku objevil nedávno, je vyšlechtěná rostlina japonského ovoce kaki churma.

30.11.2016
SDÍLEJ:

V zahradním skleníku v Šebkovicích na Třebíčsku nyní dozrávají plody citrusů. Pěstitel Františka Holčapka tam každoročně sklidí kolem dvou set kilogramů různých odrůd mandarinek, grepů, pomerančů a limetek.Foto: Deník/ Libor Plíhal


„Na Slovensku se už pěstuje ve volné přírodě. Nejchutnější je, když se nařeže na plátky a pokape citronem. A obsahuje velké množství afrodisiak," řekl ČTK s úsměvem sedmasedmdesátiletý pěstitel.

Holčapek se citrusům, jejichž rouby pocházejí především z Kavkazu a Japonska, věnuje přes 60 let. „Původně jsem míval asi 180 odrůd, dnes už jich je méně. Mám 17 keřů a na každém je naroubováno několik odrůd. Stále spolupracuji s Fakultou tropického zemědělství v Praze," řekl Holčapek. Ve skleníku, jehož stěny jsou obložené polystyrenem a igelitem, kupodivu není koncem listopadu nijak teplo, rostliny jsou otužilé. „Když je venku minus deset, tady je nula, a to bohatě stačí," tvrdí pěstitel.

Mandarinky, granátová jablka, pomeranče, citrony, grepy a jejich křížence ve skleníku právě dozrávají. Keře začínají kvést podle teplot většinou koncem března. Každoročně dají 200 až 300 kilogramů ovoce. Pěstitel úrodu sklízí postupně a většinu jí rozdá. Citrusy jsou roubované na citronečník trojlistý, známý též pod převzatým názvem trifoliáta. Podle Holčapka nevyžadují žádnou zvláštní péči. „Citronečník vydrží až pětatřicetistupňové mrazy a částečně svou mrazuvzdornost předává i roubům. Keře je potřeba stříhat, akorát trpí puklicemi, takže po sklizni je třeba je postříkat," dodal pěstitel.

Mezi chutí čerstvě utržené mandarinky a plodu koupeného v obchodě je podle Holčapka obrovský rozdíl. „Všechno ovoce z dovozu se musí takzvaně podtrhnout, aby vydrželo cestu a skladování, banány se například trhají úplně zelené," řekl Holčapek. Chuť a vůně plodů, které mohou nerušeně dozrát, je daleko lepší a výraznější.

Autor: ČTK

30.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ve čtvrtek v devět hodin ráno vstoupily na dětské oddělení novoměstské nemocnice tři dvojice profesionálních Zdravotních klaunů. Sestry Vitamínovou, Kotrlou a Vykydalovou s doktory Vitamínem, Naprdovou a Hajným přivítala usměvavá učitelka Katka Nováková,
8

OBRAZEM: Zdravotní klauni potěšili děti v nemocnici

Ilustrační foto.

Francouzi učarovaly turistické značky, ve Žďáře vystavuje jejich snímky

V nemocnici naučí mýt ruce

Nové Město na Moravě – Novoměstská nemocnice zve v pátek 5. května na Den hygieny rukou. Od 9 do 12 hodin si návštěvníci budou moci vyzkoušet správné mytí a hygienu rukou ve vstupní hale chirurgického pavilonu. K dispozici bude i speciální přístroj, díky kterému lze zjistit, jak byla dezinfekce účinná.

AKTUALIZOVÁNO

Sníh znovu komplikuje dopravu na Vysočině

Vysočina - Dopravu na silnicích Vysočiny v pátek ráno zkomplikovalo zimní počasí. Na mnoha místech byly komunikace obtížně sjízdné, zejména pak silnice nižších tříd, které pokryla vrstva rozježděného sněhu. Hasiči a záchranáři zasahovali u několika desítek událostí.

AKTUALIZOVÁNO

Novým generálním ředitelem Žďasu byl jmenován Pavel Cesnek

Žďár nad Sázavou – Žďárský strojírenský a metalurgický podnik Žďas, který loni v srpnu koupila čínská společnost CEFC Group (Europe) Company, vede od minulého týdne Pavel Cesnek. Na postu šéfa firmy vystřídal Miroslava Šabarta.

V Horní Rozsíčce hořela garáž

Horní Rozsíčka – U požáru garáže a dřevěného přístřešku v Horní Rozsíčce zasahovalo v noci ze čtvrtka na pátek šest hasičských jednotek. Škoda se vyšplhala na 750 tisíc korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies