VYBERTE SI REGION

OBRAZEM: Pěstiteli na Třebíčsku právě ve skleníku dozrávají citrusy

Šebkovice - V nevelkém skleníku Františka Holčapka v Šebkovicích na Třebíčsku v těchto dnech dozrávají citrusové plody. Pěstitel každoročně sklidí kolem 200 kilogramů různých odrůd mandarinek, grepů, pomerančů a limetek. Jedním z posledních přírůstků, který se ve skleníku objevil nedávno, je vyšlechtěná rostlina japonského ovoce kaki churma.

30.11.2016
SDÍLEJ:

V zahradním skleníku v Šebkovicích na Třebíčsku nyní dozrávají plody citrusů. Pěstitel Františka Holčapka tam každoročně sklidí kolem dvou set kilogramů různých odrůd mandarinek, grepů, pomerančů a limetek.Foto: Deník/ Libor Plíhal


„Na Slovensku se už pěstuje ve volné přírodě. Nejchutnější je, když se nařeže na plátky a pokape citronem. A obsahuje velké množství afrodisiak," řekl ČTK s úsměvem sedmasedmdesátiletý pěstitel.

Holčapek se citrusům, jejichž rouby pocházejí především z Kavkazu a Japonska, věnuje přes 60 let. „Původně jsem míval asi 180 odrůd, dnes už jich je méně. Mám 17 keřů a na každém je naroubováno několik odrůd. Stále spolupracuji s Fakultou tropického zemědělství v Praze," řekl Holčapek. Ve skleníku, jehož stěny jsou obložené polystyrenem a igelitem, kupodivu není koncem listopadu nijak teplo, rostliny jsou otužilé. „Když je venku minus deset, tady je nula, a to bohatě stačí," tvrdí pěstitel.

Mandarinky, granátová jablka, pomeranče, citrony, grepy a jejich křížence ve skleníku právě dozrávají. Keře začínají kvést podle teplot většinou koncem března. Každoročně dají 200 až 300 kilogramů ovoce. Pěstitel úrodu sklízí postupně a většinu jí rozdá. Citrusy jsou roubované na citronečník trojlistý, známý též pod převzatým názvem trifoliáta. Podle Holčapka nevyžadují žádnou zvláštní péči. „Citronečník vydrží až pětatřicetistupňové mrazy a částečně svou mrazuvzdornost předává i roubům. Keře je potřeba stříhat, akorát trpí puklicemi, takže po sklizni je třeba je postříkat," dodal pěstitel.

Mezi chutí čerstvě utržené mandarinky a plodu koupeného v obchodě je podle Holčapka obrovský rozdíl. „Všechno ovoce z dovozu se musí takzvaně podtrhnout, aby vydrželo cestu a skladování, banány se například trhají úplně zelené," řekl Holčapek. Chuť a vůně plodů, které mohou nerušeně dozrát, je daleko lepší a výraznější.

Autor: ČTK

30.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Stavebníci se o parcely mohou hlásit do 19. prosince

Žďár nad Sázavou - Až do 19. prosince se mohou hlásit zájemci o zbývajících šest parcel pro výstavbu rodinných domků v lokalitě Klafar. Při prvním vyhlášení záměru žďárská radnice prodala jenom dva z celkem osmi pozemků.

Výsledková mizérie florbalistů pokračuje

Žďár nad Sázavou, Bystřice nad Pernštejnem – V posledních týdnech to začíná být obehraná písnička. Ve 12. kole florbalové Národní ligy – skupiny Východ se oba naši okresní zástupci představili před vlastními fanoušky. Žďárský Hippos doplatil proti Opavě na velkou spoustu nepřesností, Bystřice pak proti Třebíči propadla v první třetině, která v podstatě rozhodla o výši rozdílu v konečném skóre zápasu.

Vyjeté ledové koleje upravuje ledořez

Žďársko - Silničáři mají plné ruce práce i ve dnech, kdy nemusí ze silnic odklízet sníh. Zasahují zejména na komunikacích ve vyšších nadmořských výškách, které předchozí údržba sice zprůjezdnila, přesto jsou kvůli zledovatělým vyjetým kolejím nebezpečné.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies