VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Pěstiteli na Třebíčsku právě ve skleníku dozrávají citrusy

Šebkovice - V nevelkém skleníku Františka Holčapka v Šebkovicích na Třebíčsku v těchto dnech dozrávají citrusové plody. Pěstitel každoročně sklidí kolem 200 kilogramů různých odrůd mandarinek, grepů, pomerančů a limetek. Jedním z posledních přírůstků, který se ve skleníku objevil nedávno, je vyšlechtěná rostlina japonského ovoce kaki churma.

30.11.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

V zahradním skleníku v Šebkovicích na Třebíčsku nyní dozrávají plody citrusů. Pěstitel Františka Holčapka tam každoročně sklidí kolem dvou set kilogramů různých odrůd mandarinek, grepů, pomerančů a limetek.Foto: Deník/ Libor Plíhal


„Na Slovensku se už pěstuje ve volné přírodě. Nejchutnější je, když se nařeže na plátky a pokape citronem. A obsahuje velké množství afrodisiak," řekl ČTK s úsměvem sedmasedmdesátiletý pěstitel.

Holčapek se citrusům, jejichž rouby pocházejí především z Kavkazu a Japonska, věnuje přes 60 let. „Původně jsem míval asi 180 odrůd, dnes už jich je méně. Mám 17 keřů a na každém je naroubováno několik odrůd. Stále spolupracuji s Fakultou tropického zemědělství v Praze," řekl Holčapek. Ve skleníku, jehož stěny jsou obložené polystyrenem a igelitem, kupodivu není koncem listopadu nijak teplo, rostliny jsou otužilé. „Když je venku minus deset, tady je nula, a to bohatě stačí," tvrdí pěstitel.

Mandarinky, granátová jablka, pomeranče, citrony, grepy a jejich křížence ve skleníku právě dozrávají. Keře začínají kvést podle teplot většinou koncem března. Každoročně dají 200 až 300 kilogramů ovoce. Pěstitel úrodu sklízí postupně a většinu jí rozdá. Citrusy jsou roubované na citronečník trojlistý, známý též pod převzatým názvem trifoliáta. Podle Holčapka nevyžadují žádnou zvláštní péči. „Citronečník vydrží až pětatřicetistupňové mrazy a částečně svou mrazuvzdornost předává i roubům. Keře je potřeba stříhat, akorát trpí puklicemi, takže po sklizni je třeba je postříkat," dodal pěstitel.

Mezi chutí čerstvě utržené mandarinky a plodu koupeného v obchodě je podle Holčapka obrovský rozdíl. „Všechno ovoce z dovozu se musí takzvaně podtrhnout, aby vydrželo cestu a skladování, banány se například trhají úplně zelené," řekl Holčapek. Chuť a vůně plodů, které mohou nerušeně dozrát, je daleko lepší a výraznější.

Autor: ČTK

30.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Demolici bývalých jatek hasiči využili ke svému odbornému výcviku, sutiny budov ještě v pondělí poslouží pro kynologické cvičení.
34

Meziříčská jatka bourají v rámci výcviku hasiči, město ušetří

Ilustrační foto

Play-out začíná Nové Veselí doma

Vrchovina hostí Polnou, budou to znovu brankové hody?

Nové Město na Moravě, Polná - Ve vzájemných zápasech padá hodně gólů. Naposledy porazila Polná Vrchovinu 5:3. Zítřejší derby v rámci 18. kola fotbalové divizi D tak očekávání brankových hodů přímo vybízí.

Ve firmách je jedovatá voda i půda

Žďársko - První brněnská strojírna ve Velké Bíteši, Tokoz ve Žďáře nad Sázavou a také Mars Svratka. To jsou podle informací České inspekce životního prostředí (ČIŽP) tři lokality na Žďársku, ve kterých momentálně probíhají sanace starých ekologických zátěží.

Do ankety Strom roku lze nominovat už nyní

Vysočina – Prastaré dřeviny i stromy s příběhem mají šanci stát se Stromem roku 2017. Stačí je jen přihlásit do celostátní ankety, kterou rok co rok pořádá Nadace Partnerství.

Na Vysočině začíná víkendový sněm skautů

Velké Meziříčí - Ve Velkém Meziříčí na Žďársku začíná dnes večer třídenní valný sněm skautů. Šest stovek skautských vedoucích z celé republiky bude do neděle diskutovat o dalším směřování této největší organizace dětí a mládeže v zemi a volit vedení na další období. Sněm se koná každé tři roky. K hnutí se nyní hlásí bezmála 58.000 dětí a dospělých.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies