K incidentu došlo, když se dívka procházela před vraty jednoho z domů. Ve chvíli, kdy byla pootevřená, vyběhl ven německý ovčák a dívku napadl.

Policisté apelují na majitele psů, aby své svěřence nenechávali volně pobíhat po veřejných prostranstvích. „Majitel psa je povinen zamezit jeho volnému pobíhání a na veřejných místech ho musí mít neustále pod kontrolou či dohledem,“ upozornila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Ilustrační foto.
Policisté našli ženu z Myslibořic již mrtvou

„Je třeba si uvědomit, že volně pobíhající pes může být nebezpečný pro své okolí. Pes může napadnout lidi, zejména chodce a cyklisty, dále ostatní zvířata, může zavinit dopravní nehodu nebo způsobit škodu na majetku. Následky útoku psa na člověka, především jedná-li se o psa větší rasy a dítě, mohou být velmi závažné,“ dodala.

V případech napadení člověka psem, nemusí být na vině pouze zvíře. Rodiče by podle Jany Kroutilové měli už své malé děti seznámit s tím, jak se má ke psovi chovat.

„Nejdůležitější pravidlo je nepřibližovat se k neznámým psům. Ke psům, které děti znají, by měly přistupovat pouze v přítomnosti dospělých. Dále by děti měly vědět, že nesmí brát psovi jeho krmení, ale ani předměty, se kterými si v tu chvíli hraje, jako třeba míčky nebo klacky,“ popsala policejní mluvčí.

Psa je podle ní vhodné za dodržení předchozích zásad hladit pouze na bocích nebo případně hrudi, nikdy ne na hlavě.

Ilustrační foto.
Při návštěvě Meziříčka skončil muž v poutech

„Děti by psovi neměly nikdy sahat do tlamy nebo na obojek a neměly by se mu přímo dívat do očí. Dále nesmí psa dráždit, není vhodné napodobovat jeho štěkání, házet po něm předměty nebo ho tahat za ocas. Velkou a častou chybou je pokoušet se psa, který se zjevně bojí, uchlácholit. Ruka, kterou ho chce dítě pohladit, může být přesně to, čím byl předtím zbit. Pes, který se pak bude cítit ohrožen, může na zdroj svého ohrožení zaútočit,“ upozornila Jana Kroutilová.