Horký se nástupu trestu snaží všemožně vyhnout. Šlo totiž už o druhý termín, který Horký nerespektoval. Místo toho požádal o odklad ze zdravotních důvodů.

Jedna žádost už mu byla zamítnuta. Horkému reálně hrozí, že na něj Krajský soud v Hradci Králové vydá příkaz k zadržení a dodání do výkonu trestu proti jeho vůli. Navíc mu hrozí další trestní stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to může dostat až tři roky navíc.

„Mohu potvrdit, že odsouzený Ladislav Horký dosud do vězení nenastoupil, přestože mu soud stanovil už dva termíny. Soudce by měl během příštího týdne znovu rozhodnout o dalším postupu. Výsledek se ale nejprve musí dozvědět odsouzený," řekla včera Deníku mluvčí krajského soudu Kateřina Podeszwová.

Horkého poslal v květnu za mříže Vrchní soud v Praze za zneužití pravomoci, padělání veřejné listiny, podvod, úvěrový podvod, dotační podvod a zpronevěru.

Ladislav Horký byl původně Krajským soudem v Hradci Králové odsouzen k podmínce. Jenže Vrchní soud v Praze měl jiný názor a trest mu výrazně zpřísnil.

Podle definitivního rozhodnutí soudu Horký mezi roky 2007 až 2010 vystavoval falešné faktury a do účetnictví obecního úřadu zařazoval fiktivní doklady a faktury za práce, které nebyly provedeny. Kromě toho měl také zfalšovat kolaudační rozhodnutí stavebního úřadu.

Machinace Horký prováděl u investic a majetku pořízených z dotací, například při prodeji bytů, rekonstrukci náměstí či budování zázemí na hřišti.

Obec kvůli tomu musela milionové dotace vracet. Horký se na čelných postech obce Lipnice nad Sázavou pohyboval od začátku devadesátých let. V posledních volbách v říjnu 2014 byl zvolen jako nezávislý na kandidátní listině uskupení Rozvoj obce. Stále je členem obecního zastupitelstva.

Do vězení měl exstarosta Horký nastoupit už 6. srpna. Tehdy ale soud požádal o odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Na několik dní dokonce skončil v havlíčkobrodské nemocnici na chirurgickém oddělení. Přesná příčina jeho hospitalizace není známa.

„Soud jeho žádost o odklad zamítl a stanovil mu nový termínu nástupu trestu do 5. září," informovala Kateřina Podeszwová.

Soud Horkému sdělil, že pokud má zdravotní problémy, ať si k nástupu do výkonu trestu sebou vezme lékařské zprávy.

„Pokud by ve věznici došli k závěru, že jsou Horkého zdravotní problémy natolik vážné, že by je ve věznici nebyli schopni zvládnout, pak může samo vedení rozhodnout o odkladu výkonu trestu," nastínila další možnost Podeszwová.

Jenže Horký nerespektoval ani druhý termín nástupu trestu a místo toho znovu soud požádal o odklad. Zda předložil soudu lékařské zprávy, které by jeho žádost zdůvodňovaly, není známo. Na tahu je nyní znovu soudce Krajského soudu v Hradci Králové.