Uprchlík je na útěku od středečního dopoledne. Pátraly po něm desítky policistů včetně vrtulníku a psovodů. Policejní prezidium upozornilo, že jde o člověka, který trpí bludy a může být nebezpečný nejen sobě ale i svému okolí. Podle informací Deníku je navíc uživatelem drog.

Gazdík má soudem nařízeno ochranné psychiatrické léčení kvůli duševní nemoci. Do léčebny byl přijat v úterý večer. Druhý den dopoledne utekl, když v doprovodu přecházel mezi odděleními na vyšetření. Gazdík na sobě neměl boty.

Ihned po nahlášení útěku pátrali policisté v okolí léčebny a následně po celém městě i jeho okolí. „Prověřili jsme restaurační zařízení a vlaková i autobusová nádraží a zastávky a další místa, kde by se muž mohl nacházet. Kriminalisté po muži nakonec vyhlásili celostátní pátrání a informaci o pátrání předali všem hlídkám," informovala o pátrání policejní mluvčí Monika Pátková.

Ve středu po jednadvacáté hodině se na tísňovou linku člověk, který tvrdil, že hledaného muže viděl bezprostředně před oznámením u vesnice Kunemil běžet po louce k lesu. „Muž měl být bez košile a bot. Na místo vyjely všechny dostupné hlídky a začala pátrací akce. Té se zúčastnili policisté pořádkové i dopravní policie, policejní psovodi a také vrtulník policejní letecké služby. Vzhledem ke špatné viditelnosti byla akce ukončena krátce před půlnocí zatím s negativním výsledkem," uvedla Monika Pátková.

Policisté se na místo vrátili ve čtvrtek dopoledne. Okolí znovu pročesávali také psovodi. Není ale vyloučeno, že se muži podařilo během noci ujít několik dalších kilometrů a nyní se skrývá na úplně jiném místě. Podle směru svého útěku je možné, že míří do středních Čech, odkud pochází.

O pátrací akci byli informováni i obyvatelé okolních obcí prostřednictvím obecního rozhlasu. I přesto někteří lidé neodolali a vyrazili do okolních lesů na houby.

„Vůbec nevím, že někoho hledají. Včera jsem si pouze všimla vrtulníku, tak to asi bylo kvůli tomu," divila se žena, která měla kolem poledne plný košík hříbků. Jakmile se dozvěděla, že les nemusí být bezpečný, začala se shánět po manželovi, který by neměl být daleko.

Policisté ve čtvrtek pátrali mezi vesnicemi Zboží a Malčín. „Musíme důkladně projít okolí. Je možné, že se během noci přesunul jinam, ale těžko říct, jak takový člověk uvažuje, Navíc je bos a do půli těla nahý. Také bude mít žízeň a hlad. Je otázkou času, kde se objeví," uvažoval šéf dvanáctičlenné skupinky policistů Radoslav Kubát.

Gazdík se narodil v Benešově, trvalé bydliště má ve středočeských Křečovicích. Je vysoký 176 centimetrů, štíhlé postavy, váží 67 kilogramů. Nosí krátké tmavě hnědé vlasy, má hnědé oči, v obličeji má modřiny. Při útěku měl oblečené černé tričko a tmavé tepláky. Byl bez bot, jen v ponožkách, u sebe neměl doklady ani peníze. Před hospitalizací se muž podle policie pohyboval v obci Lísek u Sedlčan s nožem v ruce. Není vyloučeno, že se Gazdík bude chtít dostat do místa svého bydliště.

Policie žádá veřejnost o pomoc při pátrání. Pokud ho ale někdo zahlédne, měl by ihned zavolat na tísňovou linku 158 a informaci o jeho pohybu sdělit policistům. V žádném případě by se ho lidé neměli pokoušet sami zadržet.