Obvinění souvisí s loňskou návštěvou členů ND u památníčku, který u Polné na Jihlavsku připomíná zavraždění Anežky Hrůzové na konci 19. století.

Bartoš a Zemánek na místě, kde byla Hrůzová zavražděna, umístili novou cedulku ve znění: „Na tomto místě byla o Velikonocích 1899 brutálně zavražděna nevinná dívka Anežka Hrůzová. Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena."

Podle žalobce Ivo Nováka jde o text, který porušuje zákon. Muži navíc fotografie i text umístili na webové stránky ND.

„Klíčovým důkazem je znalecký posudek se zaměřením na extremismus, jehož závěry jsou jednoznačné. Podle znalce oba úmyslně hanobili židovskou komunitu a dopustili se podněcování k rasové nenávisti, když odkazovali na nacistickou rétoriku o řešení židovské otázky, která neměla být podle nich dosud vyřešena," vysvětlil Ivo Novák důvody podané obžaloby.

Nic prý neprovedli

Bartoš i Zemánek si už proti obvinění podali stížnost. Zemánek tvrdil, že na tom z čeho je obviněn, nevidí nic nezákonného a Bartoš měl v plánu přijít s vlastním posudkem, ten ale nedodal. Státní zástupce nakonec jejich stížnosti zamítl jako nedůvodné. Možnost seznámit se po ukončení vyšetřování se spisem využil pouze Bartoš.

Soudce, který dostane případ na starost, může ještě trestní stíhání zastavit, vrátit kauzu k dopracování státnímu zastupitelství nebo může o případné vině obžalovaných rozhodnout od stolu takzvaným trestním příkazem. Pokud by s verdiktem obžalovaní nesouhlasili, musel by soud nařídit hlavní líčení.

Akce ND u památníku připomínající vraždu Hrůzové se konala loni 31. března. Trestní oznámení podal 8. dubna politik z jižní Moravy, konkrétně jde o brněnského radní za hnutí Žít Brno Michal Doležel. Podle něj šlo o jednoznačné překročení zákona. Soudní znalec na extremismus mu nakonec dal za pravdu.

Oba obžalovaní jakoukoli vinu odmítají a na svých názorech nepovažují nic závadného. Na trestní oznámení už reagovali před časem mimo jiné i na stránkách své politické strany. Oba se hájí tím, že pouze upozornili na složitý společenský problém. Na pravou míru prý chtěli uvést i informace na stávající informační tabulce u místa, kde došlo k vraždě Anežky Hrůzové. Stávající informace je podle nich zavádějící. Popírá totiž vinu Leopolda Hilsnera, který byl nespravedlivě za vraždu, kterou nespáchal, odsouzen. Oba politici prý ale podle svých slov nikoho nepodněcovali ani nenaváděli k trestné činnosti, ani nechtěli znevážit žádnou etnickou skupinu. Podle expertů jde však jednoznačně o hanobení národa i podněcování nenávisti, protože je nutné věc vnímat v širším kontextu a v celkovém prezentování se Národní demokracie na veřejnosti.

Vražda Anežky Hrůzové vyvolala silné protižidovské nálady ve společnosti, což přerostlo do obřích antisemitských projevů. O případu natočila Česká televize dvoudílný hraný film Zločin v Polné. První díl měl v televizi premiéru 31. ledna. Ještě předtím se ale promítal v polenském kině. O film byl mimořádný zájem jak ze strany diváků v kině, tak z řad televizních diváků.