Hrozí mu několikaletý trest vězení. Kromě trojnásobného výtržnictví byl obžalován z nebezpečného vyhrožování, pokusů o ublížení na zdraví a těžké ublížení na zdraví i z násilí proti úřední osobě. Soud se konal v pondělí.

Muž loni v dubnu například po hádce zbil bezdomovce v Havlíčkově Brodě a při tom mu zlomil dvě žebra.

V červenci zase ve Žďáře nad Sázavou vyhrožoval svému známému zabitím. Na ulici jej napadl pěstí a začal do něj i kopat. Napadený na obranu vytáhl nůž. Při potyčce nůž známého propíchl Robertovi D. ruku, podle svědků si na něj útočník sám naběhl.
Jindy Robert D. zaútočil na policistu. Ten chtěl Robertovi D. na ulici zabránit v napadání přítelkyně, kterou kopl. Obžalovaný prý v tu chvíli podlehl ataku žárlivosti.

„Mám nervy, nikdy nevím, kdy to ve mně bouchne," odpověděl obžalovaný Robert D. na otázku soudkyně, proč se ke svému okolí chová tak agresivně. Mladík je v invalidním důchodu. Podle znalců trpí poruchou osobnosti, kvůli které je nebezpečný. Je emočně labilní, což má značný vliv na jeho jednání. Svědkové vesměs uvedli, že ačkoli muž nutně potřebuje léčbu, odmítá ji. Znalci tedy jako jediné východisko navrhují zabezpečovací detenci. Obžalovaný byl už dvakrát odsouzen a více než desetkrát byl hospitalizován v psychiatrické nemocnici. Nebezpečný je i sobě, soudu sdělil, že se již několikrát pokusil o sebevraždu.

Soudní projednávání bude mít přinejmenším jedno pokračování s výslechem soudní znalkyně. „Uložení detence je přísný návrh, proto si chceme znalkyni vyslechnout," řekla Ilona Moučková, předsedkyně soudního senátu. Jednání odročila na 13. března.

Obžalovaný Robert D. byl k pondělnímu líčení eskortován z vazební věznice a ve vazbě zůstane až do březnového jednání, přestože jeho obhájkyně žádala vazbu zrušit. „Podle posudků je pan obžalovaný ‚neřízená střela', sám říká, že neví, kdy a proč někoho napadne znovu. Nemůžeme si tedy dovolit ho z vazby propustit. Navíc je stále ohrožený vysokým trestem odnětí svobody, takže je tu i útěkový důvod," řekla soudkyně Moučková.