Aby přišel k penězům, vydíral Stanislav Cina jiného muže, a navíc prostřednictvím nezletilé dívky. Věděl, že je jí teprve čtrnáct let, přesto dívku poslal jako vyděračku za jiným mužem. Děvče muži hrozilo, že pokud Cinovi a jí nedá deset tisíc korun, půjde na policii a nahlásí tam vymyšlenou historku, že s ní provozoval orální sex. Na téhož muže to zkusili úplně stejně za nějakou dobu ještě jednou, kdy po něm chtěli dva tisíce korun, to už ale věc postižený ohlásil policii. Poprvé z něj Cina s nezletilou deset tisíc vylákali, a peníze si mezi sebou rozdělili.

Když se soudkyně tázala na důvody jeho jednání, odpověděl obžalovaný, že potřeboval peníze.

Podle vlastních slov naposledy pracoval v roce 2006, od té doby je uchazečem o zaměstnání evidovaným na úřadě práce. S postiženým, jehož naplánovali takto připravit o peníze, ho prý seznámila dotyčná nezletilá dívka. „Ptal jsem se jí: Nevíš, jak sehnat peníze? Ona ho znala, říkala, že s ním chodí do hospody a že mě s ním seznámí," řekl před soudem Stanislav Cina.

Ten oběť svého vydírání navíc připravil podvodem ještě o další desetitisíce korun. Muži totiž tvrdil, že si na něj stěžovali sousedé v domě, kde bydlel, že tam prý ruší klid, a musí kvůli tomu zaplatit pokutu třicet tisíc korun. Pro peníze prý poslala domovnice jeho, tedy samotného Cinu. Ta to ovšem popřela, protože se podle ní nic takového nestalo.

Stanislav Cina se k podvodu a vydírání při hlavním soudním líčení přiznal, což vzal soud v potaz jako polehčující okolnost. Soud neměl na základě dokazování o vině obžalovaného pochybnosti. „Důkazů byl dostatek, vyplynulo to i z výpovědí nezletilé a svědků," prohlásila samosoudkyně Blanka Jeňková.

Cina byl odsouzen za vydírání, ohrožování mravního vývoje mládeže a porušování domovní svobody, ale také ještě za přečiny poškozování cizí věci a krádeže. Údajně s dalšími dvěma muži, kteří jsou souzeni zvlášť, vykradl několik rekreačních chat v chatové oblasti zvané Nad křížem v Novém Městě na Žďársku a majitelům objektů tak způsobili škody za desítky tisíc korun.

Dále podle obžaloby s kumpánem kradl v areálu učiliště v Petrovicích, kde vzali motorovou naftu a také dílenské nářadí a kola s pneumatikami za skoro 35 tisíc korun. Stanislav Cina přiznal, že tam vzal asi 170 litrů nafty. Ostatní ale popřel. „Naftu jsem udělal já, ale dál nic, a ty chaty ani nevím, kde jsou," uvedl v soudní síni. Podle soudkyně Blanky Jeňkové byl ale důkazní řetězec nezpochybnitelný i v tomto případě Cinova obvinění.

Udělila mu úhrnný trest, což jsou dva roky vězení, pokud by porušil tříletou podmínku. Musí také uhradit škody, které způsobil. Mírnější trest, pod polovinou příslušného maxima, jak řekla, soudkyně udělila i přesto, že se Stanislav Cina trestné činnosti dopouštěl opakovaně.

Stanislav Cina byl dosud trestán sedmkrát, jak ale Jeňková upozornila, dva z jeho trestů zasáhla amnestie, tedy v těchto dvou případech má na něj být pohlíženo jako na netrestaného.

Naposledy byl pak odsouzen loni v únoru, potrestán byl třemi sty hodinami veřejně prospěšných prací, z nichž dosud odpracoval padesát hodin. Zbytek má odpracovat do října. Soudkyně dle svých slov přihlédla i k tomu, že v poslední době se obžalovaný choval slušně, a v tuto chvíli vidí v Cinově případě alternativní trest prospěšnější než nepodmíněné odnětí svobody. Podle ní dává příležitost k nápravě. „Je to pro něj šance, aby se zamyslel nad svým chováním a jednáním a uvědomil si, že takto žít nelze," uzavřela Blanka Jeňková.