Soud v Havlíčkově Brodě ve čtvrtek nepravomocně odsoudil Tomáše Bouchnera na tři roky podmíněně se zkušební dobou na tři roky a Pavla Blažka na dva roky podmíněně s roční zkušební dobou.

„Obžalovaný Bouchner 21. května letošního roku u vstupu do Kauflandu v Havlíčkově Brodě udeřil do hlavy dvacetiletého mladíka, který v té době zamykal do stojanu své kolo. Následně ho zvedl a dal mu několik „hlaviček" do oblasti trupu a hlavy. Poté mu nasadil „kravatu" čímž ho znehybnil," uvedl v obžalobě státní zástupce Lukáš Vodička. Ten dodal, že Bouchner následně dal pokyn Blažkovi, aby poškozenému z kapsy vyndal peněženku. „Ten udělal, co mu Bouchner řekl, z peněženky vytáhli tři sta korun, zbytek hodili na zem a odešli. Poškozený utrpěl drobné poranění," podotkl Vodička s tím, že na místo následně přijela policie a záchranná služba.

Oba mladíci se k trestnému činu plně doznali a projevili lítost. „Byli jsme na Majálesu, měli jsme v sobě nějaký alkohol. Šli jsme ke Kauflandu, kde jsem zahlédl poškozeného, který mi dlužil tři stovky. Potkali jsme se i čtrnáct dní zpět a připomínal jsem mu, že chci peníze vrátit," hájil se obžalovaný Bouchner. Ten dodal, že se mu poškozený stále vyhýbal, takže u Kauflandu na něj zavolal.

„Měl jsem už něco vypito, takže jsem ho udeřil do hlavy. Když se zvedal, dal jsem mu ránu hlavou a držel ho pod krkem. Ke všemu se přiznávám a je mi to líto, už bych to nikdy neudělal. Chtěl jsem jen to, aby mi konečně vrátil peníze, které mi dlužil," konstatoval obžalovaný.

Situaci popsal také druhý obžalovaný Blažek, který uvedl, že kdyby nebyli pod vlivem, tak by k ničemu ani nedošlo. „Zapojil jsem se až v momentě, kdy Bouchner držel poškozeného v „kravatě", kterému jsem vytáhl peněženku a podal ji Bouchnerovi. Ten vytáhl peníze a zbytek hodil na zem," pokračoval Blažek.

U soudu také vypovídal svědek. Jeho řeč přitom plně korespondovala s výpovědí obou obžalovaných.

Poškozený u soudu nebyl

Naopak poškozený se k soudu nedostavil. Soudkyně Hana Doubková tak pouze přečetla jeho dřívější výpověď. „Kolem 21 hodiny večer jsem se rozhodl, že si zajdu do Kauflandu nakoupit. Přijel jsem na kole, které jsem zamykal ke stojanu, když z ničeho jsem uslyšel volání, kde mám prachy. Otočil jsem se a dostal jsem ránu pěstí, nestihl jsem ani nic říct," přečetla výpověď poškozeného Doubková.

Ta dodala, že za košíky stál Blažek, na kterého Bouchner křičel, ať poškozenému vytáhne peněženku. „Na druhé vyzvání zareagoval. Během toho jsem se pouze snažil vykrývat rány, Bouchnera jsem ani jednou neuhodil. Je pravda, že jsem mu dlužil peníze, ale dohodl jsem se s jiným klukem, který zase dlužil peníze mě, že je dá Bouchnerovi a tím se mezi námi dluh vyrovná," četla dál soudkyně.

Podle státního zástupce Vodičky byla vina obou obžalovaných prokázána. „Může se zdát, že se jedná o banální situaci, ale incident naplňuje skutkovou podstatu zločinu loupeže. S ohledem na polehčující okolnosti navrhuji obžalovaným tříletý podmíněný trest se zkušební dobou na tři roky," uvedl Vodička ve své závěrečné řeči.

Naopak obhájce Bouchnera Martin Lebeda poukázal na to, že čin nesplňuje formální znaky loupeže a šlo by na něj pohlížet i jako na trestný čin výtržnictví. „Obžalovaný je připraven vše uhradit. Navrhuji trest na spodní hranici právní kvalifikace," dodal Lebeda.

Obhájkyně Blažka Ladislava Lebedová rovněž ve své řeči vyzdvihla přísnou právní kvalifikaci. „Blažek se nepodílel na trestném činu Bouchnera. Pouze na jeho rozkaz vytáhl peněženku, kterou mu předal. Udělal tedy jediný pohyb," zdůraznila Lebedová. Ta proto požádala soud, aby pečlivě přehodnotil škodlivost tohoto jednání.

Soudkyně se přiklonila k návrhu státního zástupce a uznala oba obžalované vinnými. „Bouchner se dopustil činu, který naplňuje všechny znaky zločinu loupeže. Použil násilí a zmocnil se cizí věci," uzavřela.