Doležalové hrozí trest za to, že křivě obvinila svého bývalého druha Pavla Okapala, který ji měl týrat, a zanedbávala péči o své dvě malé děti, s nimiž bydlela 
v otřesných hygienických podmínkách v jednom zahradním domku v Jihlavě.

Pobavení v soudní síni vyvolalo vystoupení samotného Pavla Okapala, který žoviálním způsobem vypovídal o soužití s Doležalovou a jejími dětmi. „Byla to taková Itálie. Dana byla schopná milovat, ale na druhou stranu i nenávidět. Byla hrozně emotivní. Například ji dokázalo rozčílit, že jsem salát osladil umělým sladidlem. Práskla dveřma a někdy jsme si vyměnili facky," popsal u soudu Okapal. Ten se předvedl také jako amatérský psycholog, kterému není cizí popsat povahy jak Doležalové, tak jejích dětí.

„Já si myslím, že je to dáno její povahou, i znalci uvádějí, že trpěla psychickou poruchou, a nedokázala některé situace správně vyhodnotit," uvedl Okapal. Když byl soudem dotazován, čím si vysvětluje, že na něj Doležalová podávala opakovaně trestní oznámení kvůli násilí, odpověděl, že se přiklání k verzi, že se z toho nic neprokázalo. „Někdy jsem na policii podával vysvětlení i k dvěma trestním oznámením. Dana pak říkala, že to stáhne, že se nic neděje," bagatelizoval Okapal celou záležitost. Obžaloby z týrání byl skutečně zproštěn. Stalo se tak ale jen díky tomu, že Doležalová u soudu otočila a tvrdila, že jí nikdy neublížil.

Okapal byl odsouzen pouze k podmínce za vyhrožování Jakubu Doležalovi, kterého zastrašoval se sekerou v ruce. Do vězení nakonec však stejně musel, protože během podmínky porušil zákaz požívání alkoholu. Dnes už je Okapal znovu na svobodě a jezdí s kamionem.

Nedávno ale dostal další podmínku za to, že nezletilému synovi Doležalové nalil jednoho panáka rumu. 
I Okapal byl tedy obviněn 
ze zanedbávání výchovy dětí, ale v tomto bodě byl nakonec také zproštěn viny. Podle soudce byla totiž hlavní tíha výchovy dětí 
na Doležalové. Rozsudek nad Okapalem, který byl souzen samostatně, zatím není pravomocný.

U soudu vypovídala rovněž jednadvacetiletá dcera Doležalové, jejíž vystoupení bylo oproti Okapalovi podstatně syrovější. Přestože mohla odmítnout svědčit, rozhodla se, že vypovídat bude. „Jde sice 
o mou matku, ale také jde 
o mé sourozence," řekla 
na úvod před soudem. 
Soudu bez servítků přiznala, že věděla o tom, v jakých podmínkách její sourozenci žili, protože jí to sami popsali.

„Bydleli v polorozpadlé chatě, kde neměli vodu ani elektřinu. Pro vodu chodili 
s kanystrama. Matka se spíš zajímala o Okapala než 
o své děti. Jednou brácha vypil rum, až se z toho pozvracel," uvedla dcera Doležalové. Podle ní měli její sourozenci z Okapala strach, protože byl agresivní a s jejich matkou často holdovali alkoholu.

Děti se nakonec rozhodly, že pro ně bude lepší, když půjdou do dětského domova. „Pomáhala jsme jim to zařizovat," prohlásila dcera. 
I ona byla v dětském domově dobrovolně. Dana Doležalová se po emotivní výpovědi dcery nezmohla na žádný komentář a řekla, že je to pravda.

K soudu přišel i otec Doležalové, ale ten řekl, že se dcerou už dlouho nestýkal. V kontaktu byl pouze 
s vnoučaty, jenomže ta podle něj nevypadala nějak zanedbaně. Soudce Vladimír Sova byl jeho výpovědí překvapen, protože do policejního protokolu údajně mluvil otec Doležalové jinak. „Měl jste možnost odmítnout výpověď. Když už jste se rozhodl vypovídat, tak ale musíte mluvit pravdu, jinak by to 
s vámi mohlo špatně dopadnout," napomenul soudce muže po jeho výpovědi.

Hlavní líčení je odročené na červen. Obhajoba trvá 
na výslechu dalších dvou svědků.