„Ženy vylákali na sjednané místo a peníze, které s sebou přinesly k pokrytí půjčky, se snažili odcizit. V prvním případě se trojici pachatelů krádež zdařila, ve druhém k odcizení peněz nedošlo. Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou mužů a ženy, obviněni byli ze spáchání dvou trestných činů," uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že dvě osoby jsou opakovaně soudně trestaní recidivisté.

K okradení první zástupkyně finanční společnosti došlo v polovině dubna v Třebíči. Žena přišla kolem desáté hodiny dopoledne na místo, které si s ní telefonicky sjednal muž žádající o půjčku. Na Řípovské ulici pak k ženě přiběhl neznámý muž, z ruky jí vytrhl kabelku a utekl. Kromě peněz přišla žena o osobní doklady, platební kartu a další věci. Škoda přesáhla šedesát tisíc korun.

Po měsíci došlo k obdobnému případu. Jiná zástupkyně té samé finanční společnosti byla vylákána před polednem do jedné z obcí na Třebíčsku. Na místo přijela v doprovodu muže. „Žena zjistila, že v obci nebydlí osoba jména shodného s tím, které jí žadatel uvedl. Ke krádeži v tomto případě nedošlo. Ženě se situace zdála podezřelá, a tak se obrátila na policii," sdělila mluvčí Kroutilová.

Kriminalistům se později podařilo podezřelé vypátrat. Zjistili, že se jedná o dva muže ve věku dvacet a pětadvacet let a o pětadvacetiletou ženu, kteří si krádeže předem promysleli a připravili. V polovině září zahájil policejní komisař trestní stíhání těchto tří osob z Třebíčska. „Mladší z mužů byl obviněn z přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku spáchaných ve spolupachatelství, a dále ze spáchání přečinu krádeže ukončeného ve stádiu pokusu," řekl Milan Špaček, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Také druhý mladík a žena byli obviněni z trestných činů krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a pokusu krádeže.

Starší muž a mladá žena byli již předtím opakovaně soudně trestáni. Dvacetiletý mladík dosud ne.

Všem obviněným hrozí trest odnětí svobody až na pět let.