O víkendu neznámý vandal hromadně poničil osobní auta volně zaparkovaná v několika ulicích.

Kritickou se pro majitele aut stala noc ze soboty na neděli. Od sobotní třiadvacáté hodiny do páté ranní to na Sídlišti Pražská a v ulicích Dobrovského a Masarykově odneslo celkem jedenáct aut.

„Zatím neznámý vandal poškrábal na autech lak, promáčkl karosérii a poškodil skleněnou výplň oken. Škoda se vyšplhala zhruba na sto osmdesát tisíc korun. V případu byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Policisté po pachateli intenzivně pátrají," sdělil policejní mluvčí David Linhart.

Podobný případ

Podobnou sérii zničených aut v Havlíčkově Brodě měla v letošním roce na svědomí dvaatřicetiletá bývalá řidička kamionu Bohumila Šustrová z Havlíčkobrodska. V únoru poničila na osmadvacet aut.

Ve většině případů žena rozbíjela dlažebními kostkami čelní skla aut a ulamovala zpětná zrcátka. Majitelům aut způsobila škodu za 365 tisíc korun. Striktně se vyhýbala místům, kde by ji mohl zachytit městský kamerový systém.

Poté, co byla dopadena a obviněna, odstěhovala se na ubytovnu do Kolína, kde během dubna poničila dalších patnáct aut. Tehdy už skončila ve vazbě. Mezi tím ji Okresní soud v Havlíčkově Brodě odsoudil k podmínce. Šustrová trest přijala.

Následný proces před Okresním soudem v Kolíně rozhodl o zrušení havlíčkobrodského rozsudku a Šustrová dostala za skutky v Brodě i v Kolíně souhrnný dvouletý trest se čtyřletou podmínkou. Kromě toho musí uhradit způsobenou škodu zhruba 450 tisíc korun. Ještě před prvním hlavním líčením v Kolíně byla Šustrová propuštěna z vazby na svobodu.

Šustrová tehdy před soudem řekla, že už nikdy nic podobného neudělá, protože zkušenost s vazbou, pro ní bylo dostatečným poučením.

„Uvědomovala jsem si, co dělám. Nedokážu si vysvětlit, co mne k tomu vedlo. Je mi to líto a chtěla bych všem poškozeným uhradit způsobenou škodu," přiznala u soudu Šustrová, která by se ráda vrátila k práci řidičky kamionu. Podařilo se jí prý sehnat práci u jihlavské firmy.

Nastoupit bude moci hned, jakmile dostane zpět řidičský průkaz, který ji úřady asi před třemi lety odebraly kvůli řízení v opilosti. Soud jí kvůli tomu nařídil i odpracování obecně prospěšných prací. Soud v Kolíně jí kromě trestu nařídil dohled úředníků a během podmínky nesmí pít alkohol. Auta totiž ničila vždy, když byla pod vlivem alkoholu.

Kolínský rozsudek dosud není pravomocný. Šustrová, jejímž motivem byla celkově špatná životní situace, psychické problémy a frustrace, se stále ještě může proti rozsudku odvolat.

„Hned, když jsem zjistila, co se zase děje, mne napadlo, že to může mít na svědomí ona," svěřila se Deníku jedna z dříve poškozených, která s opatrnosti nechtěla zveřejnit své jméno.

Škrábance a cihla

„V neděli ráno při venčení psa, jsem si všimla na sídlišti na Pražské jednoho auta, které mělo poškrábanou pravou stranu. Druhé auto bylo zaparkované na parkovišti nad pivovarem a mělo poškrábanou celou přední kapotu. Před polednem jsem pak viděla, že před naším domem na Masarykově ulici řeší soused s policií svoje poničené auto. Měl, zřejmě od cihly, která ležela vedle auta, poškozenou boční stranu vozu," popsala žena víkendové události.

Byla to právě Šustrová, která v únoru hodila dlažební kostku do čelního skla jejího auta, které bylo tehdy zaparkované na tomtéž místě, jako tuto neděli auto jejich souseda.

Kdo auta o víkendu rozbíjel, zatím není jasné. Není vyloučeno, že se někdo mohl nechat činem Šustrové inspirovat, možná i chce, aby to vypadalo, že to má na svědomí ona. Nebo se snad odsouzená žena znovu opila a začala si znovu vybíjet svůj vztek? Jasněji by mohlo být po vyhodnocení svědeckých výpovědí a stop z místa činu.

„V současné době kriminalisté pracují s několika verzemi, kdy žádnou z nich nelze jednoznačně vyloučit," uvedl policejní mluvčí David Linhart.