Martin V. z Jihlavy surově bije syna prakticky od jeho narození. Když byly chlapci tři a půl měsíce, úřady zjistily, že syna fackoval a nerozpakoval se ho udeřit i pěstí. Kojenec dokonce skončil na jednotce intenzivní péče Nemocnice Jihlava.

Martina V. policie obvinila z trestného činu ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby. Předloni za to byl odsouzen na jeden rok. Trest mu byl ale podmínečně odložen na zkušební dobu dvou a půl let.

Zanedlouho ho čeká další soud a tentokrát mu hrozí, že skončí za mřížemi. Podle policie totiž v týrání syna nepřestal ani poté, co dostal podmínku. Loni v září skončil znovu v rukou policie, která ho už podruhé obvinila z týrání vlastního dítěte. „Chlapce ležícího v kočárku muž opakovaně udeřil rukou do tváře,“ sdělila o agresivním chování otce jihlavská mluvčí Policie ČR Jana Kroutilová.

Dotčení rodiče mají dvě děti. Podle Jany Kroutilové je týraný chlapec mimo rodinu a opatrovnický soud rozhoduje, komu bude svěřen do výchovy. Martinu V. hrozí za týrání syna až pět let vězení.

Kriminalisté se loni zabývali ještě jedním podobným případem, kdy matka fyzicky týrala dítě školního věku, které také skončilo v nemocnici.

Kromě dvou případů týrání dětí v loňském roce policisté na Jihlavsku vykázali ze společného obydlí celkem jedenáct násilníků. Ve všech případech šlo o muže, kteří fyzicky napadli manželku nebo přítelkyni. Z tohoto počtu došlo k sedmi případům domácího násilí přímo v Jihlavě.

Nejzávažnější případ se odehrál loni v listopadu, kdy muž nejméně týden věznil a surově týral svou jednatřicetiletou manželku mongolské národnosti. Ženě se nakonec podařilo zavolat pomoc a vážně zraněnou ji zachránili až policisté. Ti zjistili, že muž ženu denně bil tak brutálně, až upadla do bezvědomí. Navíc ji věznil v bytě. Vzal jí klíče a znemožnil jí kontakt s okolím.

Zachránila se, až když tyran na chvíli z bytu odešel. O pět let starší muž skončil ve vazbě, kde čeká na soud. Hrozí mu až osm let vězení.