„Peníze by měly v následujících čtyřech letech pomoci hlavně se zvýšením konkurenceschopnosti absolventů školy na trhu práce,“ uvedla ve středu 13. září mluvčí krajského úřadu Eva Neuwirthová.

Jihlavská vysoká škola plánuje využít peníze od kraje nejen na zachování stávajícího počtu akreditovaných studijních oborů, ale také na jejich rozšíření, a to s důrazem na technické zaměření. „Škola se chce v následujících letech také více zaměřit na aplikovaný výzkum ve spolupráci s místními firmami. S tím úzce souvisí i předpokládané navýšení počtu akademických pracovníků a zajištění odborníků z praxe, podílejících se na výuce,“ popsala mluvčí. Větší část dotace od kraje by měla pokrýt mzdové náklady VŠPJ související s vyššími mzdovými nároky.

„Zbytek půjde na přístrojové a další vybavení laboratoří,“ dodala Neuwirthová.

VŠPJ byla zřízena zákonem v roce 2004 a v současné době ji navštěvuje přes 2 200 studentů v prezenční i kombinované formě studia. Škola nabízí tříleté bakalářské studijní obory Aplikovaná technika pro průmyslovou praxi, Aplikovaná informatika, Cestovní ruch, Finance a řízení, Finance and Management, vyučovaný v angličtině, Počítačové systémy, Porodní asistentka, Všeobecná sestra a Zdravotně sociální pracovník. Ve studijních oborech Komunitní péče v porodní asistenci a Kvalita a bezpečná péče ve zdravotnictví mohou studující absolvovat také navazující magisterské studium.

Ilustrační foto.
Zachrání obchůdky dotace?

Jihlavská vysoká škola je jedinou veřejnou vysokou školou se sídlem na Vysočině. Kromě denního a dálkového studia nabízí také celoživotní vzdělávání a rovněž univerzitu třetího věku.