Na letišti jich nyní působí sedm. Jsou součástí takzvané roty ochrany. „Úkolem služebních psů – hlídkařů je společně se strážným ostraha vojenského objektu, například proti vstupu neoprávněných osob. Pes musí zadržet narušitele a ubránit strážného,“ popsala mluvčí základny Štěpánka Tříletá.

Po celou dobu výcviku jsou právě k tomuto psi vedeni. Vše ale začíná jejich pořízením. Za nákup nových psů pro služby armádě je odpovědné Centrum vojenské kynologie v Chotyni.

Psi ve věku od jednoho do tří let se pořizují od běžných chovatelů. Při výběru vhodného jedince se hodnotí celá řada parametrů. „Především povahové vlastnosti,“ podotkla Štěpánka Tříletá. „Před samotným nákupem služebního psa si instruktoři vyzkouší základní poslušnost, aport, přivolání a reakce na střelbu. Také sledují jeho aktivní obrannou reakci, zda je pes schopen aktivně bránit a zakousnout se do rukávu. Další zkouškou je pohyb v budovách na různých površích. Následuje veterinární prohlídka včetně laboratorních vyšetření a v případě, že je pes armádou odkoupen, musí společně s psovodem absolvovat základní výcvikový kurz,“ líčila.

Zahradní slavnost Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou.
Děti, oheň, Maďaři a Janáček. Jak to spolu ladí? Uvidíte

Psa a jeho vůdce čeká dvouměsíční výcvik základních dovedností a na jeho konci závěrečná zkouška. Poté už oba zamíří k jednotce, kde je čeká každodenní trénink. Po dvou letech musí pes zkoušku obhájit. „Cílem kurzu je naučit psa a jeho psovoda pracovat především jako tým. Psovod je pro zvíře asi tím nejdůležitějším motivačním prvkem. Velmi záleží na tom, jak se psovod chová, jaký má k psovi přístup,“ řekla mluvčí náměšťské základny.

Pro úkoly, které se tam po psovi a jeho vůdci požadují, se nejvíce osvědčila plemena německého a belgického ovčáka. Už také dochází ke křížení těchto ras pro účely armády.

V ní většinou psi slouží osm let. Několik z těch, kteří působí u Náměště nad Oslavou, této doby letos dosáhne a zamíří do důchodu. „Po ukončení aktivní služby je pes přemístěn do vojenského veterinárního centra a je nabídnut k odprodeji. Je obvyklé, že si jej vezme jeho psovod. Pokud to není možné, je nabídnut k prodeji v civilním sektoru. V případě, že se žádný zájemce nenajde, zůstává psí veterán v centru, kde je mu zajištěno důstojné dožití s potřebnou veterinární péčí,“ ubezpečila Štěpánka Tříletá.