Opětovně se o tom přesvědčili pořadatelé z havlíčkobrodského Klubu českých turistů (KČT). Ti totiž na samém začátku v pořadí již jednatřicátého „výšlapu" rozdali na vlakové zastávce v Bílku u Chotěboře téměř stovku novoročenek s charakteristickým motivem údolí Doubravy.

„Samozřejmě nás taková účast těší. A těší nás také to, že mezi účastníky byla kromě známých tváří i celá řada mladých lidí," uvedla Lenka Žáková z KČT.

Ještě před tím, než se turisté vydali na zhruba dvanáct kilometrů dlouhou pouť úžasnými scenériemi údolí řeky Doubravy, seznámili je pořadatelé s dobročinnou sbírkou Novoroční čtyřlístek. Její výtěžek je určen na výstavbu značených tras pro  vozíčkáře. „My jsme se k této sbírce připojili v roce 2012 a celková částka, kterou jsme v letech 2012 a 2013 vybrali, dosáhla   téměř sedmi tisíc korun," pokračovala Lenka Žáková a dodala, že včera účastníci pochodu vybrali dalších  4 596 korun.  KČT ČR  buduje díky této sbírce značené trasy pro vozíčkáře již od roku 2009. Trasy  označuje směrovkami s barevnými šipkami a logem vozíčkáře. Rozděluje je do tří stupňů obtížnosti, a to podle povrchu trasy, podélného a příčného sklonu, šířky průjezdu a výšky vyjádřené ve stupních. Barva trasy značí její obtížnost. Modře jsou značené trasy přístupné, červeně trasy částečně přístupné a černě pak ty obtížné. Od roku 2009 již KČT ČR zpřístupnil  handicapovaným turistům devět tras v celé republice.

Mezi účastníky včerejšího Novoročního sestupu do údolí Doubravy nechyběl ani nadšený turista Ladislav Rasocha z Havlíčkova Brodu.

„Jsem tady již po desáté a pokaždé se do údolí Doubravy a hlavně na setkání s přáteli těším," usmál se Rasocha, který současně avizoval, že přijde i na 20. ročník Memoriálu Ladislava Dymáčka, který se uskuteční v sobotu 1. února v Sobíňově.

Letmý pohled do kalendáře KČT napovídá, že se jeho členové a s nimi i všichni ostatní příznivci turistiky na Brodsku v první polovině roku 2014 rozhodně nudit nebudou. V březnu se vydají Jarní Vysočinou, v květnu Po stopách Josefa Toufara a v srpnu stráví Léto v Železných horách.