Jednou 
z obcí, která o dotace plánuje požádat, je Zhoř. Ta se v loňském roce potýkala 
s výrazným nedostatkem pitné vody. Musela dokon
ce přistavovat i cisterny.

„V současné době máme 
rozjetý projekt, který bychom chtěli mít do ledna příštího roku hotový, abychom si mohli podat žádost o dotaci. Ale chceme mít všechny materiály kompletní," přiznal starosta Zhoře Vladimír Čížek.

Obec se na tyto využité dotace cíleně připravuje, na pořízení celého systému zásobování pitnou vodou jsou v řádu tří až čtyř milionů korun. Jde o vrt, vodovodní řad i úpravnu vody. Toto řešení by mělo zajistit dosttek pitné vody po celý rok i s rezervou.

ZADRŽOVÁNÍ VODY

Letos se zatím ve Zhoři drží a vody je dostatek. Nicméně Čížek připomněl, že šeřit vodou je stále potřeba. „Apeloval bych na lidi, aby zadržovali dešťovou vodu
 u svých domků, kterou by potom mohli dále využívat," poznamenal starosta Čížek. Ten by uvítal, kdyby i tímto směrem putovaly státní dotace.

„Napadá mě například na nějaké projekty, při kterých by se z dešťové vody mohly splachovat záchody," dokončil myšlenku Čížek.

Podle něj je také mylné si myslet, že když zaprší ,tak se ihned situace zlepší. Veškerá voda, která naprší, steče bez většího využití.

Dotace proto budou podle ministra životního prostředí Richarda Brabce šancí pro obce, aby dokázaly obnovit kvalitní dodávky pitné vody. „Bude moci získat na zvýšení kapacit nedostatečných veřejných zdrojů pitné vody až osmdesátiprocentní dotaci. Minimální výše dota
ce na jeden projekt činí 
100 tisíc korun, maximální výše bude tři miliony korun," uvedl Brabec.

O dotace je možné zažádat až do 30. června příštího roku. Celkem bude k dispozii 300 milionů korun. Dotace získají ty projekty, které přispějí k regeneraci a zvýší také kapacity stávajících zdrojů podzemní vody, nebo projekty na průzkumné vrty.