Dokazuje to mimo jiné i klinická studie. Onemocnění také narůstá s věkem a výjimkou nejsou ani pacienti s nádory. Uvedla to lékařka Sylvie Špitálníková, která se specializuje na onemocnění štítné žlázy. Přesto třeba v okrese Havlíčkův Brod do letoška fungovala pouze jedna endokrinologická ambulance pro tři tisíce pacientů, a to v Nemocnici Havlíčkův Brod.

Pacienti byli nuceni za zdravotní péčí dojíždět. Od začátku března však nově funguje v Chotěboři ambulance. Tu vede doktorka Špitálníková, která je pro pacienty k dispozici dva dny v týdnu – v pondělí a v pátek. „Jen na Chotěbořsku evidujeme tisíc pět set lidí s onemocněním štítné žlázy. Ti museli celoročně dojíždět autobusem do Havlíčkova Brodu. Mezi lidmi přitom nebyli jen senioři, ale i matky s malými dětmi," uvedla Sylvie Špitálníková. Například pacienti z Malče to mají autobusem do Havlíčkova Brodu více než tři čtvrtě hodiny, což je více, než uvádějí pojišťovny jako dojezdovou vzdálenost.

Čtěte také: Nikdy není pozdě stát se dárcem

Chotěbořská ambulance se nachází v M-centru v budově polikliniky. Ordinace byla otevřena na základě požadavků Svazku obcí Podoubraví (SVOP). „Tato ambulance v Chotěboři citelně chyběla. SVOP tedy zaslal dopisy se žádostí o otevření ambulance nejen na centrály zdravotních pojišťoven, ale i na Kraj Vysočina. Všechny pojišťovny a kraj se vyjádřily pozitivně, až na Zdravotní pojišťovnu Ministerstva vnitra. Z toho důvodu jsme opětovně zaslali žádost o přehodnocení rozhodnutí a čekáme na jejich vyjádření," uvedl předseda svazku a starosta Libice nad Doubravou Václav Venhauer.

Ještě v loňském roce působil na Brodsku i doktor František Šterbák, který již několik let přesluhoval a vloni odešel do důchodu. „Po odchodu doktora Šterbáka jsem převzala všechny jeho pacienty. Některé z nich jsem dosud neviděla a již nyní máme objednané lidi na příští rok. Podle statistik jen za rok 2015 přibylo sedm set nových lidí, kterým bylo diagnostikováno onemocnění štítné žlázy," podotkla Špitálníková.

Ta podotkla, že Vysočina se nachází v endemické oblasti a noví pacienti budou bohužel přibývat.

Čtěte také: Kraj přišel o jednu vesnici o více než pěti stech obyvatelích

Nový atestovaný lékař v oblasti endokrinologie by se tak na Havlíčkobrodsku jistě uživil. „Mladí doktoři však po atestaci odcházejí do velkých měst či zahraničí. V nové ambulanci v Havlíčkově Brodě mně však pomáhají dvě lékařky před atestací, tedy je zde možnost, že se časem vše zlepší," nechala se slyšet Sylvie Špitálníková. Situace však není o moc lepší ani v jiných městech na Vysočině.

Lidé v Chotěboři mohou novou ambulanci navštívit v pondělí od 7 do 15.30 hodin a v pátek od 6 do 10 hodin. „Od začátku března máme přihlášených již více než 300 lidí. Zájem je velký a lidé novou ordinaci kvitují. Ambulance je přitom určená především pro lidi z Chotěbořska. Naopak lidé v Havlíčkově Brodě se nemusejí obávat, že by tamní ambulance byla nějak omezena," uzavřela doktorka Špitálníková.