Soutěž je určena všem ženám, které svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji regionu, ve kterém žijí. „Nejedná se přitom jen o veřejně známé a úspěšné osobnosti, ale především o obyčejné ženy, o jejichž smysluplnýcha nezištných aktivitách nemá veřejnost většinou ani tušení. Právě pro ně vyhlašujeme od roku 2009 celonárodní soutěž, jejímž cílem je ocenit úsilí těchto výjimečných žen a zviditelnit jejich práci a výsledky," uvedla zakladatelka projektu Denisa Kalivodová.

Pro nominaci favoritky stačí vyplnit online formulář na www.zenaregionu.cz. Spolu s nominací je nutné sepsat též krátký příběh o nominované. Hlasování bude probíhat od 7. do28. března i na webu.

Soutěží se ve čtrnácti regionech. Vítězky regionálních kol budou postupně oceněny od 4. dubna do2. května. V červnu bude vyhlášena absolutní vítězka soutěže, která získala největší počet hlasů. Zároveň bude udělena Cena odborné poroty a Cena Senátu Parlamentu České republiky.

Minulý rok v regionálním kole Vysočiny zvítězila Marie Gregorová z Telče, která získala i Cenu odborné poroty. Gregorová se zasloužila o založení obecně prospěšné společnosti Sdílení, jež od roku 2007 poskytuje sociální a zdravotní služby rodinám pečujícím o seniory a vážně nemocné v domácím prostředí.

ZUZANA RODOVÁ