Nejdůležitější je dostat fanoušky na tribuny a zajistit tak bouřlivou nebo aspoň důstojnou kulisu. Ruku v ruce s tím pak jdou různé pobídky, slevy, služby či dárky. Největším diváckým tahákem na Vysočině je bezesporu Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě, kde se pravidelně konají závody Světových pohárů ve třech sportech. Velký boom zažívá zejména biatlon, závody bývají takřka vždy vyprodané. Přesto pořadatelé hodně myslí na peněženky fanoušků.

„Chceme, aby to byl pořád sport pro všechny a abychom dostali do areálu celé rodiny. Proto se snažíme dávat lidové vstupné,“ říká prezident organizačního výboru Jiří Hamza. „Diváky chceme samozřejmě nalákat i na doprovodný program, to je dnes nutnost,“ doplnil.

Současný stav Alejí.
Známé Aleje na Brtnicku mají nejistý osud

V loňském prosinci stály vstupenky od 275 korun na tribuny, od 150 pak ke tratím. Permanentky na čtyři dny pak šlo pořídit za 1 350, nebo 1 600 korun.

I přes naplněný areál jsou pořadatelé velkých akcí částečně závislí na státních penězích, což se potvrdilo v červnu, když český lyžařský svaz zrušil pořadatelství Zlaté lyže v příštím roce.

Ve Vysočina Areně už zdomácněl i Světový pohár horských kol, loni se zde konalo i velmi vydařené mistrovství světa. Ani v tomto případě oproti světu nemuseli fandové sahat hluboko do kapes. Ke vstupence pak byl většinou velmi hodnotný dárek.

Zejména na Pelhřimovsku se konají atraktivní motoristické akce. Velice oblíbené jsou autokrosové závody v Humpolci a český mistrák v motokrosu v Pacově. „Ceny se snažíme držet na co možná nejnižší úrovni. Děti do deseti let u nás neplatí, do patnácti je vstup za polovinu,“ uvedl hlavní pořadatel motokrosových závodů na trati Propad v Pacově Jan Smolek. Základní vstupné na akce mezinárodního významu činí 150 korun, na krajský přebor se chodí za korun sedmdesát.

V Pacově navíc mohou nabídnout poměrně solidní divácký komfort. Závodiště prošlo rozsáhlou modernizací. „Máme jednu z nejbezpečnějších tratí. Je oplocená, nehrozí kolize diváků se stroji, je na ní pět podchodů. Z většiny míst je výhled po celé trati,“ přiblížil výhody Smolek a dodal: „Vždy se snažíme, aby naše akce nebyly jen o motokrosu. Chceme, aby byly pro rodinu, proto na větší závody zajišťujeme skákací hrad, jindy je tu možnost půjčit si elektrokola či vozítka segway.“

Druhý den sedmnáctého ročníku hudebního festivalu Sázavafest ve Světlé nad Sázavou.
OBRAZEM: Druhý den Sázavafestu nabídl opravdové hudební lahůdky

Nejrozšířenějším sportem je i na Vysočině samozřejmě fotbal. Peníze ze vstupného však u klubů z Moravskoslezské fotbalové ligy, divize i dalších rozhodně nejsou na prvním místě. „Jsme především rádi za kulisu, kterou nám naši fanoušci vytváří, proto jim na oplátku poskytujeme volný vstup na některý tahák s ligovým mužstvem v rámci přípravy, nebo v Českém poháru, což byl před rokem případ pohárového zápasu s Duklou Praha,” sdělil trenér Velkého Meziříčí Libor Smejkal.

„Při návštěvě nějakých dvou stovek lidí to režii nepokryje. To se může stát maximálně v případě nějakého atraktivního derby, kdy přijde několik set příznivců, jako třeba se Ždírcem nad Doubravou,“ přidal se sekretář havlíčkobrodského Slovanu Radek Kolář.

K zahození však vstupné rozhodně není. „Na vstupném ročně vybereme okolo dvou set tisíc korun, což nejsou malé peníze. V praxi také uplatňujeme rovný přístup k oběma pohlavím, proto na našich zápasech platí vstupné také ženy,” podotkl člen výboru SFK Vrchovina Roman Wolker.

„Když odečtete ženy, děti a kluky, kteří tady hrávali, po kterých také nic nechceme, tak to nepokryje skoro nic. Možná tak párek hráčům po zápase. Někdy se vybere tisíc, někdy tři stovky, podle toho, kdo tady hraje. Ale my to nějak nehrotíme, jen obcházíme v poločase s kasičkou,“ přidává další názor předseda klubu z krajského přeboru TJ Sapeli Polná Jiří Babínek.

Fotbalisté Karviné (v bílém) získali tři body, když porazili Jihlavu 2:0.
Domácí premiéra. Jihlavští fotbalisté přivítají Slovácko

Na paty šlape fotbalu na Vysočině hokej. Zejména druholigové kluby jsou ve srovnání se svými konkurenty na tom s diváckou podporou dobře. Důvod? Ve skupině Střed jsou často atraktivní derby. Velkými návštěvami se pyšní zejména žďárské Plameny. V minulém ročníku navštěvovalo zápasy v základní části pravidelně okolo sedmi stovek diváků, na derby s Havlíčkovým Brodem a utkání play-off pak klidně i přes dva tisíce!

„I proto s příjmy ze vstupného v rozpočtu kalkulujeme, není to žádná zanedbatelná částka. Díky vstupnému pokryjeme při utkáních náklady na rozhodčí, časomíru i pořadatelskou službu. Především při play-off už se jedná o hodně vysoké částky, což je svým způsobem také určitá motivace pro postup do dalších bojů ve vyřazovací části,” vysvětlil generální manažer SKLH Žďár Miloslav Šimon.

„Loni jsme permanentky neřešili, protože jsme do poslední chvíle nevěděli, zda odehrajeme sezonu v Pelhřimově. Letos se k nim chceme vrátit, jejich cenu budeme řešit,“ informoval generální manažer pelhřimovských Ledních medvědů Aleš Kučera.

O místo pod sluncem bojují i menší sporty. Ty však musí řešit cenovou politiku vstupenek velmi obezřetně. „Hala bývá pravidelně plná, z té pětistovky diváků však tvoří značnou část děti, ale také volňásky, které dáváme našim partnerům a sponzorům. Výtěžek ze vstupného tak ani zdaleka nepokryje náklady na všechny rozhodčí, protože před muži pravidelně hrávají žáci a dorostenci. A to ještě máme veškerou pořadatelskou službu zajištěnou na bázi dobrovolníků. V rozpočtu proto se vstupným vůbec nepočítáme,” říká místopředseda extraligového házenkářského klubu Nové Veselí Zdeněk Materna.

„My nemůžeme mít vyšší vstupné než dvacku, protože by sem pak nikdo nešel. Částka, která se tím vydělá, stačí tak na pokrytí nákladů těch, co zapisují u stolku a dělají on-line. Permanentek prodáme ročně tak deset,“ říká Martin Háj z basketbalového klubu BK Vysočina.

Ilustrační foto.
Hádku a rvačku dvou žen v Třešti museli řešit policisté

V Třebíči zase pro změnu táhne baseball. Zaplněná tribuna během finále Českého poháru toho byla důkazem. Vstupné je třicet korun, permanentka vyjde na osm stovek. „Je v tom ale poukaz na občerstvení v baru Na Hvězdě v hodnotě pět set,“ připomíná mluvčí Nuclears Robert Vávra.

Některé kluby mají dokonce vstupné zdarma. To platí o kuželkářích PSJ Jihlava, kteří hrají Interligu (nejvyšší soutěž mužů za účasti českých a slovenských týmů), nebo amerických fotbalistech Vysočina Gladiators. Jejich příznivci šli za třicet korun pouze na finále Bronze Bowlu.