VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní kuchyně z Brna nabízí lahůdky jako z restaurace. Třeba i lososa

Brno – Hráškový krém s bylinkovými krutony, losos na restované zelenině s bramborovou kaší a dvoubarevný tvarohový krém s čokoládovými lupínky. To není nabídka menu luxusní restaurace, ale nabídka obědu ze školní kuchyně na náměstí Svornosti v Brně. Ta se i s dalšími devíti jídelnami z celé republiky v úterý v Brně utkala o titul nejlepšího školního oběda.

28.8.2012 8
SDÍLEJ:

Že i školní obědy mohou být chutné, dokazuje každoroční soutěž brněnského magistrátu.Foto: DENÍK/ Drahomír Stulír

„Soutěž pořádáme už pět let. Má za úkol pozdvihnout pohled společnosti na školní stravování. Snažíme se ukázat, že i ze zdravých surovin se dá vařit levně a především chutně," vypráví organizátorka Anna Packová z brněnského magistrátu, který soutěž spolupořádá.

Odborníci do úterního finále vybrali deset školních kuchyní s téměř osmdesáti přihlášených. O vítězi pak rozhodovala porota složená jak s odborníků na stravování tak například i žáků základních škol. „Přijde mi, že dnes ochutnávám lepší obědy než během školního roku v jídelně, ale je možné, že to tak vnímám jen kvůli atmosféře soutěže. Každopádně mi většina jídel velmi chutná," popisuje soutěž například David Krejčí ze základní školy na náměstí Svornosti.

Ředitelka tamní kuchyně Iva Vyskočilová tvrdí, že podobná jídla ve škole nejsou výjimkou. „Například losos je velmi oblíbený. Běžně nabízíme dva druhy vařených jídel a vždy také obědový salát. Ten je oblíbený zejména mezi učitelkami a staršími žákyněmi," usmívá se Vyskočilová.

To už se však ke stolům porotců blíží další chod. Jeho součástí je i celerový salát. „Jsem zvědavý, jak ho děti zvládnou," zamýšlí se moderátor soutěže Zdeněk Hladík. A u žáků kupodivu uspěl. „Moc mi chutná, ale předchozí zeleninový špíz jsem si příliš neužil," tvrdí Krejčí.

Jídelna z jeho školy nakonec zvítězila před Základní školou Mánesova v Otrokovicích na Zlínsku a druhou brněnskou jídelnou ve finále z Nádvorní ulice.

Z MENU ŠKOLNÍ JÍDELNY

Krůtí medailonky na zázvoru, baby mrkvička s hráškem, pohanková rýže.

Grilovaný filet z tylapie v bylinkovém pestě s limetkovou omáčkou, bramborovo-mrkvové pyré.

Italské Caprese - rajčata prokládaná mozzarellou s bazalkou a olivovým olejem.

Autor: Jan Spěšný

28.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ford Fiesta.
AUTOMIX.CZ
14

Dá se koupit spolehlivé auto za 50 tisíc? Tyto vozy mohou být výhrou

V Jívoví se uskutečnily premiérové plavecké závody, k radosti domácího publika zvítězil v mužské kategorii místní Josef Láznička.
7

Plaveckou premiéru ovládli Láznička s Pospíchalovou

V Netíně poteče v sobotu pivo proudem, chystají tam Pivní slavnosti

Netín – Milovníci hořkého pěnivého moku se v sobotu sejdou v Netíně. Právě tam totiž ve 14 hodin startuje v pořadí už třetí ročník Slavností piva.

Na cyklostezce se nebude sportovat, ale tančit

Bystřice nad Pernštejnem – Kapela Iné Kafe dorazí do Bystřice nad Pernštejnem na čtvrtý ročník festivalu Wůdštok na psím kruháči, poslední srpnovou sobotu se mimo jiné představí i Pio Squad nebo Brandy Row. Akce se každoročně pořádá na bystřické cyklostezce.

Plánuje se budova pro krajské úředníky. Za 400 milionů

Vysočina – Nový pavilon, který ponese označení E. Na místě, kde v minulosti stála kasárna Otokara Jaroše, tedy v těsné blízkosti současného vedení Kraje Vysočina. Taková je vize Krajského úřadu Kraje Vysočina v následujících letech. Chce se totiž pustit do stavby nové administrativní budovy pro úředníky. Během let totiž jejich počet vzrostl natolik, že už se do stávajících prostor nevejdou.

Na Pelhřimovsku jsou výnosy obilí slušné. Dokáží to i na dožínkách

Vysočina – Pelhřimovští zemědělci se chystají na dvanáctý Agrární a potravinářský den neboli Pelhřimovské dožínky, které se konají v sobotu 2. září od třinácti hodin na tamním Masarykově náměstí. Na rozdíl od jiných vysočinských měst tady mají bohatou tradici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení