Její výrobky nedávno mohli spatřit i návštěvníci proslulé Moët party, která patří k vrcholům Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Tématem bylo světlo, a právě Bomma měla tu čest svými designovými svítidly prozářit interiér Císařských lázní. Lidé se s Bommou ale mohou setkat i v nejlepší restauraci na světě, kterou je Noma v Kodani.Nebo na největší lodi na světě Oasis of the Seas, která se díky Bommě pyšní i největší lahví na světě.

Produkty Bommy putují ze sedmitisícové Světlé do celého světa. Sklárnu otevřela firma Bohemia Machine, která funguje již bezmála 25 let. Věnuje se vývoji a výrobě sklářských strojů, zejména brousící techniky. „Za několik let se ruční brousící stroje staly nejprodávanějšími v celosvětovém měřítku a firma brzy vyvážela brousící techniku takřka do celého světa a stala se naprostým leadrem v tomto oboru,“ uvedl ředitel firmy Jiří Trtík.

Zápasník Marek Švec dostal 14. srpna na slavnostním ceremoniálu v Havlíčkově Brodě bronzovou medaili z olympijských her v Pekingu z roku 2008. Jeho tehdejší přemožitel v přímém souboji o třetí místo ve váhové kategorii do 96 kg v řecko-římském stylu Asset
Švec zkompletoval sbírku. Bronz dostal po devíti letech

Důležitým milníkem pro firmu bylo otevření nové sklárny Bomma přesně před pěti lety. V době, kdy aktuálně doznívala sklářská krize a mnoho skláren ukončilo provoz, to bylo odvážné rozhodnutí. „Otevření sklárny pro nás bylo opravdu velkým rizikem i krokem do neznáma. Úspěch našich automatických brousících technologií a potenciál světelského sklářství pro nás však byly silným argumentem,“ vysvětluje Jiří Trtík. Zpětně považuje rozhodnutí sklárnu otevřít za krok správným směrem. A to nejen díky sílící poptávce po produktech a technologiích firmy, ale i díky mnoha oceněním, které se Bommě podařilo získat. V letošním roce například vyhrála prestižní cenu Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku.

Firma se vyznačuje originálním uměleckým designem a řemeslným zpracováním. I díky tomu sklářské výrobky zažívají renesanci po celém světě. „České sklo byla vždycky světová špička. Momentálně ve světě designu spolu s křišťálem opět dominuje. Svědčí o tom řada českých sklářských značek, které jsou velice úspěšné po celém světě, ale i fakt, že nejlepší světoví výrobci svítidel, parfémů či dekorativního a nápojového skla žádají české sklo a spolupracují s místními sklárnami. Pro nás jsou tyto zakázky jednou z hlavních součástí produkce,“ doplnil Jiří Trtík.

Na svítidla světelské Bommy mohou narazit návštěvníci hotelu Hilton v Los Angeles a Austrálii nebo vyhlášená restaurace Noma v Kodani, která se pyšní titulem nejlepší restaurace na světě. O její světla po milánském veletrhu projevila zájem třeba slavná australská herečka Cate Blanchet. Sklárna vyrobila také pohár pro vítěze tenisového grandslamu US Open.

Bomma se může pochlubit i jedním unikátem. Vyrobila totiž největší láhev na světě. Ta v současnosti brázdí oceán na palubě lodi Oasis of the Seas. „Tato láhev byla vyrobebna ve spolupráci s firmou Kavalier. Největší láhev pro největší loď. Objem láhve je 570 litrů! Ačkoliv byla testovaná na plné zatížení a naplnění vínem, provozovatelé lodi jí nakonec nenaplnili červeným vínem. Báli se případných komplikací při destrukci láhve,” popsal unikátní výtvor Jiří Trtík. Identickou lahev mohou lidé obdivovat i v Bommě, kde je vystavena.

Brodské gymnázium prochází rekonstrukcí.  Výrazné proměny se dočká část fasády staré budovy, školní hřiště a vstupní vestibul.
Brodské gymnázium zvelebí opravy

Bomma sází na spolupráci s nejtalentovanějšími českými designéry. Za jejími kolekcemi stojí například studia Dechem, deform nebo Olgoj Chorchoj, které pro Bommu navrhlo sadu skleněných svítidel TIM pro výstavu Tim Burton a jeho svět.

Společnost podporuje tradici sklářské výroby ve Světlé. Ráda by ji veřejnosti prezentovala jako Mekku českého broušeného skla. Letos v červnu tu již potřetí zorganizovala setkání nejlepších brusičů skla z Čech i ze zahraničí. Lidé tak mohli na vlastní oči spatřit, jak pod jejich rukama z kusu čistého skla vzniká umělecké dílo. Sympozium se bude konat i příští rok.

„Akci chceme ještě více rozvíjet a posouvat. Moc nás těší, že kvalita každým rokem stoupá. Chceme aby se stala tradiční událostí sklářského světa a pravidelně se na ni účastníci i návštěvníci těšili stejně jako my. Už teď, nedlouho po uplnutí akce, již přemýšlíme o dalším ročníku,” prozradil Jiří Trtík.

Další ročník symposia se bude konat ve dnech 1. až 2. června 2018. „Děláme vše proto, aby byl atraktivní každý okamžik sympozia a abychom propagovali nejen region Světlé nad Sázavou, ale hlavně sklářské řemeslo jako takové. Sklářství skutečně zažívá renesanci, lidé se už nabažili levných nekvalitních výrobků z východu a stále více vyhledávají kvalitní výrobky a originální design našich výrobců skla,” dodal ředitel společnosti.

V nové pohádce v hlavní roli s Janem Cinou se uplatní víc než stovka komparzistů.
Prázdniny v Ledči zpestří natáčení čertovské pohádky