Na porodnickém oddělení ve stejný den totiž rodily dvě sestry – dvojčata. Obě mají holčičku. Manželé čerstvých maminek jsou navíc rovněž v příbuzenském vztahu.

„Něco takového se u nás zatím nepřihodilo. Obě maminky jsou bezesporu raritou a jsme rádi, že si maminky vybraly zrovna naši nemocnici," konstatovala mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě Petra Černo.

Michaela a Martina Dočekalovy z Polné, obě blondýnky, se před lety narodily ve stejný den. Jak tvrdí, jsou dvojvaječná dvojčata, v dětství byly dívky od sebe skoro k nerozeznání.

„Nikdy nám to nevadilo, že vypadáme stejně. Naopak nás občas bavilo, že si nás okolí pletlo, ale nikdy jsme toho nevyužívaly," prozradila Martina Dočekalová.

Pravda je, že v dospělosti se jejich podoba začala měnit, určitými rysy obličeje se od sebe dnes přece jen odlišují. Dvojčata se prý od sebe nikdy úplně neoddělí, hlavně v duševní oblasti. Pokud se jednomu z dvojčat něco nemilého přihodí, to druhé to většinou vycítí.

Stejně otěhotněly

„Je to pravda. Určité spojení mezi námi pořád existuje. Když například sestra byla nemocná a šla k lékaři na kontrolu, tak jsem byla nervózní. Hned jsem jí volala, chtěla jsem vědět, jak se jí daří," potvrdila Michaela Dočekalová.

Proto není asi nic divného na tom, že obě mladé ženy otěhotněly zhruba ve stejné době, zvlášť, když se provdaly za dva bratry. „Něco takového nelze úplně naplánovat," prohlásil pyšný tatínek Petr Dočekal. Po bratrech se Michaela s Martinou rozhodně nepídily záměrně.

Nejdřív se provdala Martina za Petra Dočekala, po ní se Michaela poznala s Martinem. Došlo k tomu v rozestupu zhruba dvou let.

„Říkaly jsme si ale, že by bylo fajn být na mateřské společně, ale že to zvládneme až takhle dobře, to jsme fakt nečekaly. Rozhodně jsme to neplánovaly," zdůraznily obě šťastné maminky.

Pro zdravotníky havlíčkobrodské porodnice to bylo podle mluvčí Petry Černo pořádné překvapení, když v pondělí 20. června dorazily na oddělení jen chvilku po sobě dvě téměř navlas stejné nastávající maminky. Když měla kontrakce jedna, začala s tím i druhá. Michaele se narodila malá Anička, Martina porodila dceru Natálku.

Tím však jejich kuriózní příběh nekončí, protože si obě mladé maminky vybraly za partnery bratry, Martina a Petra, znamená to, že i po svatbě mají stejná příjmení. Takže obě sestry jsou si navzájem švagrovou a tetou.

Stejně tak oba bratři jsou si navzájem strýcem i švagrem. Oba jejich manželé pracují jako profesionální hasiči v Polné na Jihlavsku.

„Ano, je to tak. Jsme teď bratři, švagři a strýčkové, všechno v jednom," konstatovali s úsměvem Martin a Petr.

Jak se zatím ukazuje, obě novorozené holčičky, Natálka a Anička se jedna na druhou moc nepodobají. Vzhledem připomínají spíš otce. Anička bude asi tmavovláska po tatínkovi.

„Ovšem do budoucna to může být jinak a děvčata se mohou jedna druhé podobat pořád víc," podotkl Martin Dočekal.

Havlíčkobrodskou porodnici si Martina a Michaela vybraly proto, že má dobrou pověst.

„Slyšely jsme, že brodská porodnice je nejlepší. Je to pravda, starali se tu o nás skvěle. V Brodě máme také naši lékařku Helenu Maškovou, i ta si zaslouží poděkování," zdůraznily šťastné maminky.

Příběh rodiny Dočekalových je bezesporu kuriozitou, aspoň není známo, že by se v rámci republiky takový porod uskutečnil. Jak prozradili oba tatínkové, dostalo se rodině v poslední době hojného zájmů médií, byť o přílišnou popularitu tato velká rodina moc nestojí.