Rampušáci se na stavbu cíleně chystali, rozhodně se nejednalo o jejich první pokus být první. „Stavba rekordní hranice trvala tři týdny," připomněl Josef Vaněk z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Právě agentura rekord eviduje, a byl to pelhřimovský Dobrý den, který se pokusil vyprovokovat stavitele hranic k čarodějnicím o opravu rekordních údajů. „Nikdo se nakonec oficiálně neozval, že se deset let starý rekord pokusí překonat. Nějaké informace se k nám donesly, ale bylo to spíš takové neurčité. Kdesi na jižní Moravě se chtěli pokusit o speciální rekord s hranicí z akátového dřeva, ale podrobnosti se už ke mně nedostaly," popsal cestu pokusu Vaněk.

Stavba nejvyšší hořící hranice tak zůstává pod kontrolou Středočechů. Nejstarší zápis se týká 11,60 metru vysoké hranice z roku 2003, kterou postavila skupina 26 mužů z Řevnic. O rok později překonali rekord už zmínění Rampušáci, jejichž hranice z roku 2004 měřila 14,15 metru. V roce 2006 postavili Členové sdružení přátel města ohně Řevnic hranici o výšce 15,245 metru, ale rok na to je opět připravili o rekord Rampušáci.

Ilustrační foto.
Stavění máje většinou pojí s tradičním pálením čarodějnic