„První krok není na nás. Čekáme na dodání měřící techniky. Výběrové řízení měřící techniky má na starosti Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Po vyhlášení výsledků ale neúspěšní žadatelé výběrové řízení napadli. Musíme tedy počkat, jak to dopadne,“ odůvodnil náměstek primátora pro dopravu Vratislav Výborný (ČSSD) s tím, že radary by měly být v opravovaném úseku na dálnici od září. Měřit se však mělo začít už v červnu.

Měření rychlosti bude zajišťovat policie a město Jihlava bude řešit přestupky administrativně. Veškeré vybrané peníze z pokut zůstanou pouze krajskému městu. „Za jeden měsíc by pokuty mohly přinést asi osmdesát tisíc korun,“ dodal Výborný.

Se spuštěním radarů bude třeba zvýšit počet pracovníků odboru dopravy jihlavského magistrátu. „Náplní jejích práce bude administrativní řešení přestupků a následné úkony s tím spojené. V září by měly nastoupit čtyři posily. Postupem času by mělo být přijato celkem devět osob,“ informoval vedoucí odboru dopravy jihlavského magistrátu Ján Tinka.

V sobotu 10. června se v Jihlavském DKO konalo mezinárodní setkání folklorních souborů.
OBRAZEM: Jeviště patřilo folklorním souborům z Česka

V případě nedodržení rychlosti budou muset řidiči zaplatit tisícikorunovou pokutu. „Jde o jednotný poplatek, který stanovilo Ministerstvo dopravy," už dříve informovala o výši pokuty náměstkyně primátora Jana Mayerová (ANO).

„Úsekové měření funguje tak, že při vjezdu do měřeného úseku řidiče vyfotí kamera a zaznamená jeho čas vjezdu. Při výjezdu z úseku opět kamera zaznamená čas a dopočítá z ujeté vzdálenosti průměrnou rychlost," vysvětlil princip úsekového měření náměstek jihlavského primátora Radek Popelka (ANO).

Pokuty by brzy měly být vymahatelné také od zahraničních řidičů. Pokud cizinci nezaplatí na místě, tak jsou těžko dohledatelní. „Od 1. července by se měla Česká republika zapojit do registru členských státu Evropské unie a bude možné posílat pokuty i zahraničním řidičům,“ vysvětlil Tinka.

S návrhem instalovat měřicí zařízení v opravovaných úsecích na dálnici D1 přišlo Ministerstvo dopravy. Zjistilo se, že nejvíce dopravních nehod, které způsobují obrovské kolony a zdražení na dálnici, se stane při překračování rychlosti na opravovaných úsecích v zúženích. „Je to také z důvodu ochrany dělníků pracujících na dálnici,“ dodal Výborný. Radary budou instalovány i do dalších opravovaných úseků dálnice. Hlídat budou překračování rychlosti mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem a také mezi Měřínem a Velkým Beranovem.

V sobotu a neděli 10. a 11. června se bude v Jihlavském parku Heulos konal již 6. roční Českého závodu Eurojack.
OBRAZEM: Špalek dokážou přesekat za několik málo sekund