„Jedná se o střelnice v Okříškách na Třebíčsku a ve Šlapanově. To jsou místa, kde neziskové spolky, Sportovně střelecký klub Okříšky a AVZO TSČ ČR ZO Šlapanov, provozují, respektive by rády provozovaly, povolené střelnice. V obou případech je situace obdobná. Policie ČR vede s těmito subjekty správní řízení ve věci provozování střelnic. Výsledkem je pozastavení a následné i zrušení oprávnění k provozování těchto střelnic," informoval právník uvedených spolků Luboš Kliment.

„Naše střelnice byla v minulosti trnem v oku bývalému vedení obce Šlapanov. Různé kontroly si u nás doslova podávaly dveře. Čelili jsme tlaku státních orgánů víc než deset let, ale kontroly nenašly žádná pochybení, na jejichž základě by střelnici mohly zavřít," sdělil správce šlapanovské střelnice, který si nepřál zveřejnit svoje jméno.

Co nakonec dalo impuls k zavření střelnice, byla podle šlapanovského správce skutečnost, že pozemek, na kterém střelnice stojí, nepatří spolku, ale soukromému majiteli. „Uzavřeli jsme s ním ústní dohodu a řádně mu platili nájemné. Podle právního řádu ústní dohoda úplně stačí v případě, že střelnice neslouží ke komerčním účelům. Nicméně Krajské ředitelství Policie ČR v Jihlavě na základě toho, že neexistuje písemná smlouva mezi námi a majitelem pozemku, nechalo střelnici asi před čtyřmi lety zavřít. Obrátili jsme se se stížností na Policejní prezidium, které označilo rozhodnutí jihlavského Krajského ředitelství Policie ČR za nesprávné a jejich rozhodnutí zrušilo," uvedl správce střelnice. Jak dodal, krátce potom krajské ředitelství uzavřelo střelnici znovu a Policejní prezidium se už postavilo na jeho stranu.

Šlapanovští se tedy obrátili na právníka a věc dali k soudu. Jsou přesvědčeni, že ani policie se nemůže stavět nad zákon. „AVZO TSČ ČR ZO Šlapanov napadl rozhodnutí o odejmutí licence u Krajského soudu v Brně a uspěl," pokračoval Kliment.

„Krajský soud rozsudkem z ledna letošního roku napadené rozhodnutí o odejmutí licence zrušil. Policie nicméně licenci opět odebrala a věc je nyní předmětem přezkoumávání ze strany Policejního prezidia," informoval o aktuálním stavu Kliment.

Podle šlapanovského správce je ale střelnice zavřená dál. Navíc si policisté nechali předvést majitele pozemku, který nepopřel, že by se se šlapanovskými střelci nedohodl na pronájmu, ale nepředložil žádnou písemnou dohodu.

Majitelem pozemku je Josef Laštovička z Hradce Králové. Pozemek, na kterém stojí střelnice, zdědil. „Odmítám se k tomu vyjadřovat," zareagoval na dotazy Deníku.

Střelnice provozované neziskovými spolky byly podle Klimenta základnou budoucích špičkových střelců. To potvrzuje i Jiří Šery, otec a trenér vicemistryně světa a Evropy ve střelbě do kovových sklopných terčů Martiny Šeré z Jihlavska. „Martina roky trénovala právě ve Šlapanově, ale tam teď platí už tři roky zákaz činnosti. Vedli jsme kroužek pro mladé střelce, a to všechno zdarma. Mladí střelci nemají peníze, aby si platili komerční střelnice. Nyní jezdíme do Dobroutova, ale to není nejlepší řešení. Příběh šlapanovské střelnice je nešťastná záležitost. Majitel zdědil pozemek, který předal šlapanovskému zemědělskému družstvu. My jsme si od družstva pozemek smluvně pronajali. Pečlivě jsme se o střelnici starali, žádná kontrola u nás nenašla sebemenší pochybení. Ale toto družstvo již neexistuje a s původním vlastníkem pozemku je komunikace o smlouvě problematická," vysvětlil Šery.

Obec Šlapanov podle starosty Josefa Pavlíčka zrušením střelnice neutrpí. „Střelnice nám chybět nebude," konstatoval Pavlíček.

V zápisech ze zastupitelstva ve Šlapanově je z jednání z jara roku 2004 obsáhlý záznam, pod kterým je podepsán bývalý starosta Jaroslav Pospíchal. Uvádí se v něm, že střelnice byla postavena na soukromém pozemku Josefa Laštovičky, který s touto stavbou nikdy nesouhlasil a pozemek k tomuto účelu nepronajal.

„Přesto bylo vydáno povolení k provozu střelnice Okresním ředitelstvím Policie ČR v Havlíčkově Brodě. Poukazoval jsem několikrát, a to zcela zbytečně, na to, že se na střelnici nedodržuje provozní řád, střílí se tam do kovových sklopných terčů postavených směrem k obci a k místům, kde se často pohybují lidé, což je velmi nebezpečné. Červený prapor, který se má při střelbě vyvěsit, jsem zde nikdy neviděl. Na všechny tyto skutečnosti jsem upozorňoval havlíčkobrodskou policii," uvedl Pospíchal.

Podle policejní mluvčí Jany Kroutilové je policie povinna provádět soustavnou kontrolu nad dodržováním zákonných ustanovení. „Policisté kontrolují zejména to, jsou-li dodržovány podmínky, za kterých byly střelnice povoleny. Prověřují i povinné vybavení střelnice a v neposlední řadě splnění bezpečnostních opatření," vysvětlila Kroutilová.

V současné době má v Kraji Vysočina 76 subjektů povolení k provozování střelnic, z toho je 13 komerčních. Nyní probíhá správní řízení o vydání nových povolení k provozu střelnice se dvěma žadateli. „Dále jsou vedena dvě řízení se subjekty, které nesplnily zákonné podmínky. Vzhledem k tomu, že jde o neveřejná řízení, nebude se k nim policie více vyjadřovat," konstatovala Kroutilová.