Obě akce jsou na programu v druhé půli září hned vedle sebe – v areálu nad Pístovem a na tankodromu v Rančířově u Jihlavy. Konkrétně mezinárodní mistrovství v offroad trialu a zároveň offroad akce na pomoc přírodě s názvem Pístovské mokřady se uskuteční o víkendu ve dnech 16. a 17. září. Druhá z akcí s názvem Truck trial je na programu o týden později ve dnech 23. a 24. září, hned na vedlejším tankodromu. Liší se však v tonáži aut, která mezi sebou závodí.

Během uplynulého víkendu vznikla mezi organizátory přenice. Tomáše Kratochvíla, pořadatele prvně jmenované akce Pístovské mokřady, namíchl komentář na sociální síti pod pozvánkou na Truck trial. „Karel Fiala zveřejnil jménem pořadatelů plakát na závod v Jihlavě s komentářem, že se nejedná o Pístovské mokřady, ale o jinou a lepší akci. Myslím, že to je za hranou slušnosti. Psát o své akci, že je lepší než jiná, mi přijde minimálně dětinské a hloupé. Podle oslovených právníků se pořadatelé Truck trialu dopustili dokonce protiprávního jednání, za které bychom je mohli žalovat. Přesto jsme to řešili v rámci dobrých vztahů pouze domluvou,“ vysvětlil Kratochvíl, jak vznikl konflikt. 

„Nevím, zda se jednalo výrazem lepší o soutěživost chlapů, a protože Tatra je oproti malému offroadu přeci jen trochu větší, mínil tím pan Fiala zřejmě čím větší, tím lepší,“ uvedla k nedorozumění mezi organizátory ředitelka Truck trialu Jana Fickertová, která tvrdí, že se Karel Fiala angažuje jak v závodech Truck trial, tak i na některých podnicích Offroad trialu. Podle ní už si však oba pánové vše mezi sebou vyříkali a rozhodně se nejednalo o záměr někoho poškodit. „Trošku mě pobavilo, jak se chlapci handrkují dále ještě několik dní poté. A to se říká, že se jen ženské handrkují jako báby na tržišti,“ dodala Fickertová s tím, že jako ředitelka organizuje tyto závody už 12 let a je na takové spory mezi chlapy zvyklá. 

„Vím, jak to skončí, stanou se z nich velcí chlapci, otevřou si lahvinku a jako velcí chlapi se podívají na dno,“ zlehčila celou situaci Fickertová. Ta bere celou záležitost za uzavřenou. Do budoucna dokonce nevylučuje společné aktivity a případné propojení obou akcí. 

Ilustrační foto.
Je to krásná práce, říká o snovém úvodu trenér Čurda

I Kratochvíl se případné další spolupráci také nebrání. Přeje si však, aby o diváky bojovali organizátoři férovým způsobem. Celou kauzu uzavřel tím, že se i navzdory rozepřím s pořadateli Truck trialu rád sejde.

Pístovské mokřady je akce pro terénní auta ze všech koutů Česka. Koná se dvakrát ročně v Jihlavě-Pístově. Zajímavostí akce je, že se jedná o offroad akci na pomoc přírodě. 

„Koly terénních aut totiž suplujeme stáda zubrů, kteří v dávných dobách chodívali pít k potokům a udržovali tak v jejich okolí podmáčenou a bahnitou strukturu povrchu. V ní pak žili dnes už vzácní a zákonem chránění živočichové, jako je listonoh, žábronožka, kuňka a podobně,“ vysvětlil Kratochvíl. Závodníci budou soutěžit o body do seriálu v Mistrovství České a Slovenské republiky v offroad trialu. Objeví se tak i zahraniční závodníci.

Truck trial je naopak závod pro auta nad 3,5 tuny, které rovněž překonávají složitý terén. Soutěže se účastní nákladní vozy Tatra, Avia, Praga, Ural, Liaz a další. Soutěž probíhá v sedmi kategoriích a nechybí ani unikátní prototypy, z nichž každý vůz je originál.

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.
Vražda mezi cizinci: Došlo k ní na ubytovně v Humpolci